Hlavní obsah
Cestování

Španělské El Chorro: Nejnebezpečnější soutěska světa připravila o život devět lidí a je v provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MichiNerja / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Španělská Andalusie je jedním z nejkrásnějších krajů tohoto státu. Mísí se zde křesťanské prvky s orientálním vlivem. Přestože se nachází na evropském kontinentu, na spoustě míst si tu připadáte jako v arabském světě.

Článek

My ale dnes nezavítáme do velkých měst, kde se to hemží významnými památkami, křivolakými uličkami a krásnými náměstími. Vypravíme se do malé vesničky v srdci Andalusie, která nese trochu zvláštní jméno, El Chorro. Na první pohled obyčejná vesnice skrývá mnoho vyžití pro milovníky turistiky, cyklisty na horských kolech, ale i pro kempaře. Jedním z divů okolí je bezesporu stezka Caminito del Rey, která byla před lety označena za nejnebezpečnější soutěsku světa. Zemřelo zde totiž během dvou let pět osob.

Foto: Tanja Freibott / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Most přes soutěsku El Caminito del Rey

El Caminito del Rey je v překladu Královská cesta, či cestička. A svůj název nese hrdě. To, co můžete na této cestě zažít či vidět, je naprosto neopakovatelným zážitkem, který vám zůstane už na celý život. Jde totiž o úzký chodník přidělaný ke stěnám strmých stěn skal této úzké soutěsky. První hosty přivítal už na počátku 20. století. Jenže tenkrát se rozhodně nejednalo o vycházkovou trasu.

El Caminito del Rey bylo zbudováno proto, aby se mohli zaměstnanci dvou vodních elektráren v okolí přesouvat mezi oběma objekty, aby mohl být touto cestou přenášen materiál a aby se odtud vodní kanál v soutěsce snadněji kontroloval. Chodník byl ale už od svého uvedení do provozu velmi nebezpečný. Na šířku totiž měřil pouze jeden metr. Pod chodníkem byla propast hluboká přibližně sto metrů, na jejímž dně tekla řeka.

Foto: Gabirulo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pohled na chodník zabudovaný ve skále

Tento chodník byl původně z betonu a byl umístěn na ocelových kolejnicích, které byly podepřeny sloupky zapuštěnými do skály pod úhlem 45 stupňů. Jenže tuto stezku nikdo neudržoval. Postupem let začala chátrat a na mnoha místech se betonový chodník zřítil. Pokud se někdo i přesto rozhodl Caminito del Rey zdolat, musel být připraven na to, že na některých místech bude muset přeskakovat propadlá místa, nebo bude muset přelézat větší trhliny po ocelových konstrukcích. To vše bez jakéhokoli zábradlí, to už na většině míst chybělo.

Foto: Gabirulo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Přelézání původní stezky v dezolátním stavu

Počet úrazů se tak začal zvyšovat a po pěti úmrtích k roku 2000 se vláda rozhodla, že oba vstupy do soutěsky uzavře. Jenže lidé se dál snažili do Caminito del Rey dostat. Byl to pro ně zvláštní druh adrenalinu. Do roku 2013 tak na stezce zemřeli další čtyři lidé. Celkový počet zemřelých na této stezce však některé španělské weby odhadují na nejméně deset. Právě proto se Caminito del Rey začalo přezdívat nejnebezpečnější stezka na světě.

Foto: Eliza Saroma-Stepniewska / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na fotografii je jasně vidět nová funkční a bezpečná stezka nad původní v dezolátním stavu

Úřady na to reagovaly rozhodnutím, že pro velký zájem bude stezka rekonstruována a pro veřejnost otevřena. Nakonec byla postavena zcela nová a bezpečnější cesta, která byla otevřena na jaře roku 2015. Dřevěný chodník je zabudován přímo do skály, je v mnoha místech širší a s bezpečným zábradlím a oplocením. Pozůstatky původní stezky byly ponechány svému osudu a jsou zde důstojnou připomínkou původní mnohem nebezpečnější cesty, která připravila o život řadu lidí.

Foto: Viktoria Urbanek / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pod novou stezkou je vidět ta původní. Když tu nová ještě nestála, muselo se z jedné strany soutěsky přecházet na druhou po úzkém chodníku uprostřed.

Návštěva stezky El Caminito del Rey je tak dnes zcela bezpečná. Nabízí nám úchvatnou procházku kolem skalní stěny, neuvěřitelné výhledy na řeku pod vámi, řadu mostů překlenujících údolí s vodopády i krátké úseky vedoucí přímo vnitřkem skály. Je to nezapomenutelný zážitek, který snad žádný návštěvník tohoto místa už nikdy nedostane z hlavy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz