Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutný konec Miloše Kopeckého: Kvůli demenci trpěl výpadky paměti, štáb předstíral, že je perfektní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Sayles / Creative Commons / Pexels

Ilustrační foto

Miloš Kopecký patří bezesporu k těm největším legendám českého filmu všech dob. Na televizních obrazovkách ho tak můžeme vídat i dnes. Jen málokdo ale ví, že herec před smrtí trpěl vážnou nemocí, která mu znemožnila točit další filmy.

Článek

Jméno Miloše Kopeckého slyšel asi každý. Tento legendární herec se narodil v roce 1922 v Praze. Jeho matka byla Židovka, která skončila v Osvětimi. Na krátko se v nacistickém pracovním táboře ocitl i Miloš ve věku pouhých 22 let. Teprve po návratu do Prahy se začíná věnovat herecké kariéře. Nejprve se zajímal zejména o divadlo, později začíná hojně hrát i ve filmech. A v těch se stává doslova legendou. Dodnes můžeme v televizních obrazovkách vidět díla, ve kterých svým hereckým umem doslova exceluje.

Mezi jeho nejslavnější filmy, kde si ho rádi připomínáme, patří například Tajemství hradu v Karpatech, Adéla ještě nevečeřela, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Noc na Karlštejně či Zítra to roztočíme, drahoušku. Nebyl to ale jen skvělý herec a přestože podepsal v roce 1977 Antichartu, v roce 1987 byl jednou z prvních mediálně známých osobností, která vyzvala hlavní představitele komunistického režimu k jejich odchodu z funkcí. Byl celkem třikrát ženatý. Jednou z jeho manželek byla nezapomenutelná česká herečka, Stella Zázvorková.

Miloš Kopecký se však celý život potýkal s bipolární poruchou, někdy označovanou jako maniodepresivní porucha, kdy se u člověka střídají sebevědomá období s obdobími totální deprese, zmaru a zbytečnosti. Poslední roky svého života byl i vážně nemocný a jeho stav se začal výrazně zhoršovat v roce 1995. Kromě výrazné únavy pociťoval herec i příznaky takzvané demence. Toto slovo zní z pohledu jazyky velmi hanlivě, ale jde o zcela správné medicínské označení pro stav, ve kterém se Miloš Kopecký nacházel. Měl totiž časté poruchy orientace i výpadky paměti.

Poslední rolí, kterou měl Miloš Kopecký ztvárnit, byla epizodní postava v seriálu Hospoda. Na natáčení se dokonce dostavil, nikdo ze štábu však neměl to srdce mu říci, že si nakonec v seriálu nezahraje. Doma se sice svou roli učil, ve studiu ji ale neuměl. Dokonce si chvílemi neuvědomoval, proč se ve studiu vůbec nachází. Velká úcta k jeho osobě ale vyvolala u štábu rozpaky. Jeho členové pak předstírali, že se natáčí a že Miloš odvádí výbornou práci. Jenže kamery neběžely a už dávno bylo jasné, že jeho role bude muset být přeobsazena.

Na začátku roku 1996 bylo jasné, že se konec slavného českého herce blíží. Přestal jíst a jeho tělo zesláblo natolik, že byl umístěn do léčebny, kde o měsíc později zemřel. 16. února 1996 tak odešel velký herec, po kterém v českém filmu navždy zůstalo prázdné místo. Posledním filmem, ve kterém ho můžeme spatřit, je dobrodružná pohádka Kouzelný měšec, ve které si zahrál roli regenta.

Své role Miloš Kopecký vždy ztvárnil nezapomenutelným způsobem, a proto ještě dlouho zůstane v našich srdcích jako legenda českého filmu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Miloš Kopecký

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz