Hlavní obsah
Názory a úvahy

Soukalová ve filmu: Po nepovedeném biatlonovém comebacku přichází zmatená píseň s Margitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Hrdlička / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Gabriela Soukalová s Evou Puskarčíkovou v roce 2014

Gabriela Soukalová patří k těm nejlepším biatlonistkám, které kdy reprezentovaly Českou republiku. Zasloužené medaile už jí nikdo nevezme. Co ale dál? Comeback ani píseň se jí nepovedly.

Článek

Jméno Gabriely Soukalové je známé asi každému sportovnímu fanouškovi. A slyšeli o ní určitě i ti, kteří sport nesledují. Naše nejlepší biatlonistka přestala závodit v roce 2017 a o dva roky později definitivně ukončila kariéru. Konec její kariéry tehdy provázelo mnoho kontroverzí, některé z nich přetrvávají dodnes.

Jenže Soukalová se rozhodla, že její život je natolik zajímavý, že by o něm měl vzniknout film. A tak měl 5. března premiéru dokumentárně životopisný snímek s názvem Pravda se pořád vyplatí, ve kterém bychom se měli dozvědět o tom, jak to tenkrát na konci její kariéry bylo, i o nepovedeném manželství s badmintonistou Petrem Koukalem. Ve filmu se objeví spousta biatlonových hvězd jak z Česka, tak ze světa. Jisté ale je, že tři lidé účast na projektu odmítli. Kromě bývalého manžela biatlonistky se natáčení odmítl zúčastnit i její trenér a bývalá kolegyně Veronika Vítková.

Gabriela Soukalová přiznala, že se v souvislosti s jejím nečekaným ukončením kariéry snažila o návrat, aby se v letošním Mistrovství světa v Novém Městě na Moravě vrátila jako závodnice. Jenže to kvůli zdravotním komplikacím to bohužel nevyšlo.

I přesto ale vzniklo něco, co má být připomínkou její kariéry. Vůbec se to ale nepovedlo. Jde o titulní píseň k filmu, která nese název Teď budu mluvit já. Nejprve se zaměřme na samotnou píseň. Ta nám nabízí nevýraznou melodii doplněnou nicneříkajícím a zmateným textem, který složila sama Gabriela Soukalová ve spolupráci s Michalem Kindlem. Ten ale ovšem běžnému posluchači nedává v mnoha pasáží smysl. Nejen, že je plný prvoplánovaných klišé a používá otřepané fráze, o životě biatlonistky, jak bychom třeba čekali, nám neříká vůbec nic.

Už první sloka, kterou se píseň posluchači představí, nedává smysl. Citujme: „Zlomená, jako by nebylo víc, nebudu poslouchat, že už nejsem to já, nikdy jsem nebyla, to vy chtěli jste víc, abych se líbila, teď budu mluvit já.“ Rýmy jsou tu vystavěné jen na opakování stejných slov, jednotlivé verše postrádají obsah. Je to jen jedno velké klišé bez hlubšího významu.

Ve videoklipu je taky hodně přešlapů. Dobře zvládnuté jsou jen pasáže, kde Soukalová sportuje, jede na lyžích nebo střílí na biatlonové střelnici. Úplně zbytečné jsou pasáže, kde v dlouhých šatech stojí v moři, nebo se prochází pod palmami.

Píseň se tváří jako duet se slavným operním pěvcem Štefanem Margitou. Ten se ale v písni objeví doslova jen na pár vteřin, aby zazpíval několik tónů vokálů. Jeho přítomnost ve videoklipu je pak zbytečná zcela. Se Soukalovou, její kariérou a životem nemá žádnou souvislost. Margita je osobnost ze zcela jiné branže a zcela jiné generace. Vidět ho tak stát v pozadí za bilancující Soukalovou působí až nevhodně.

Gabriele Soukalové se její promo na životopisný snímek příliš nepodařilo. Doufejme proto, že film bude lepší, než jaká je úroveň jeho propagace.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na píseň a její videoklip

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz