Hlavní obsah
Umění a zábava

Píseň a klip Gabriely Soukalové je bizarní v mnoha ohledech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Gabriela Soukalová

Po prvotním poslechu písně jsem se trochu zastyděl. Přiznám se. Podivný singl včetně videoklipu z dílny Soukalové hodnotím rozpačitě. Ale jak se říká, špatná reklama, taky reklama.

Článek

To, že Gabriela Soukalová ráda zpívá i na veřejnosti, není ničím novým. Určitě někteří z nás zaznamenali její pěvecké kvality během biatlonových závodů, kdy několikrát překvapila zpěvem za doprovodu některých biatlonových kolegů. Zpívala v Show Jana Krause před šesti lety, a také před několika týdny při uvedení do Síně slávy.

Proč taky ne. Zajímavý koníček, pomyslí si kdekdo. A to včetně mě. Když jsem ale zaznamenal, že Gabriela­­­­ Soukalová nazpívala „oficiálně“ píseň, a to včetně videoklipu, docela jsem zpozorněl. Z mé zkušenosti totiž platí, že pokud děláte nějakou aktivitu jen pro zábavu, je dovoleno téměř cokoliv. Nikdo vás nehodnotí, proč by taky měl. Pokud se ale rozhodnete dělat něco profesionálně, váš výkon začne být rázem porovnáván s těmi nejlepšími. A právě z této perspektivy výtvor bývalé české biatlonistky nemůže obstát. Pro mě je bohužel píseň bizarní v téměř všech ohledech.

Štefan Margita

Pokud jste ještě píseň neslyšeli, možná se divíte, co má Štefan Margita s písní Soukalové společného. Prozradím, že není autorem textu, ani hudby. V písni totiž sám jako zpěvák vystupuje. Proč ale zrovna on? Operní zpěvák, naprosto jiná generace, než je sama Soukalová. Jiná krevní skupina. Jejich spojení v písni nesedí a nedává smyl. Proč si Soukalová vybrala zrovna jeho? Margita navíc do písně vstoupí jen v několika vteřinách, a to dvojím zazpíváním „hm“ a v závěru písně samohláskou „á“.

Text písně

Sama píseň pak nese název plný očekávání Teď budu mluvit já. Celý text je ale jedno velké klišé. Písní se line červená niť mluvící o odhodlání nevzdat se. „Každej z nás někdy chce víc, nikdy to nevzdávej a zaber.“ V refrénu pak „…chci cílem proběhnout, tak za svým snem teď pospíchám, já nesmím to vzdát.“

Text téhle písně tvořila sama Gabriela Soukalová spolu s Michalem Kindlem. O to více překvapí, že ani jeden nezaznamenal protimluv: „Já teď na kolenou klidně budu tu stát, i kdybych tisíckrát ještě musela spadnout.“ Kromě protimluvu tedy není ani zřejmé, co je touto větou vlastně myšleno.

Nudný videoklip

Zklamaly i kamerové záběry. Tady je možná fér nepoužít přímo slovo bizár, ale nahradit ho spojením nevyužitý potenciál. Gabriela je člověk s nesmírně zajímavým a pestrým životem. Celý videoklip je ale plný „klasických klišé záběrů“. Gabriela sedící na molu u moře, rozjímající nad životem. Nebo stojící přímo v moři, v bílých letních šatech, které jsou už částečně mokré. Nechybí pár záběrů ve studiu za moderním mikrofonem, nebo třeba procházka ponurým lesem se zamyšleným pohledem Soukalové.

Nechci být ale neférově kritický přímo k Soukalové. A už vůbec ne v kontextu všech těch těžkostí, kterými si musela v posledních letech projít. Hodnotím tu opravdu jen samotný videoklip a píseň. I když sama Gabriela zazpívala vlastně celkem obstojně, těch několik nepovedených věcí kolem odsoudilo píseň k neúspěchu. Minimálně tedy z mého pohledu. Sama Soukalová ale pod videem uvádí, že se jedná o titulní píseň k jejímu filmu. Kdo ví, možná tak po jeho zhlédnutí budeme překvapení a obsah filmu nám pomůže k bližšímu a hlubšímu pochopení zmíněné písně.

Zdroje:

  • VDN Promo TV. Gabriela Soukalová feat. Štefan Margita "Teď budu mluvit já" (publikováno 3. března 2024, odkaz ZDE).
  • Show Jana Krause. Píseň Million Reasons, zpěv Gabriela Koukalová (publikováno 9. května 2018, odkaz ZDE).
  • Biathlon world. Gabriela Soukalova Sings "For Your Eyes Only" (publikováno 18. března 2013, odkaz ZDE).
  • ČT Sport. Gabriela Soukalová se po uvedení do Síně slávy světového biatlonu chopila mikrofonu a před zraky všech přítomných zazpívala (publikováno 16. února 2024, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz