Hlavní obsah
Cestování

Světový unikát: Nejvyšší vyhlídkový výtah na světě najdete na kraji útesu a měří 326 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nyx Ning / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Lidé po celém světě se skrze moderní techniku snaží šokovat. Někdy se jedná o vysoké mrakodrapy, které snad končí až někde v nebesích, jindy zase o technické stavby, které jsou světovým unikátem. Bailong výtah je jedním z nich.

Článek

Zároveň s dobou jde kupředu i rozvoj techniky a tedy stavební možnosti, jak vytvořit něco monumentálního. Eiffelova věž v Paříži byla v době své stavby nejvyšší stavbou na světě, a to poměrně dlouhou dobu. Dostavěna byla totiž již v roce 1889 a překonal ji až Chrysler Building v New Yorku v roce 1930. Přestože je úchvatnou stavbou i dnes, její výška nás nikterak nepřekvapí. Měří 324 m i s anténami, které jsou na ní umístěné. Ještě o dva metry vyšší je ale výtah, který vytvořili Čínané.

Bailong výtah jako světový unikát má hned několik nej. Nejenže se jedná o nejvyšší venkovní výtah na světě, ale je také nejvyšším dvoupodlažním vyhlídkovým výtahem, výtahem s nejvyšší kapacitou a nejrychlejším výtahem na světě. Dost možná bude na světě i tím nejdražším. Jeho výstavba totiž stála v přepočtu přes půl miliardy českých korun. A to je na vyhlídkový výtah skutečně nevídaná suma.

Foto: Chensiyuan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Krajina Wulingyuanu, kde se nachází Bailong výtah

Výtah byl vystavěn v letech 1999 až 2002. Stalo se tak i přes protesty ochránců přírody, kteří byli zásadně proti výstavbě tohoto výtahu. Nachází se totiž v takřka panenské přírodě v krajině, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Výtah se skládá ze tří dvoupodlažních kabin umístěných paralelně vedle sebe. Každá z kabin pojme neuvěřitelných 50 dospělých osob. Za hodinu tak celý výtah zvládne dopravit na vrchol téměř 1400 turistů. Výškový rozdíl 326 m navíc zdolává neuvěřitelnou rychlostí. Na vrchol vyjede pouze za 92 vteřin, což dělá z jízdy v unikátním výtahu fascinující zážitek.

Foto: David Wood / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tím, v jaké krajině stojí, nabízí vyhlídková plošina na vrcholu výtahu fascinující výhledy na okolní krajinu. Vyjeli jsme totiž prakticky od paty skály až na její vrchol. Podobné skalní masivy se nacházejí prakticky všude okolo, kam až naše oko dohlédne. Nacházíme se totiž v krajině pískovcových sloupů Wulingyuan. Těchto sloupů ve zdejších okolí najdeme více než tři tisíce. Často jsou tyto sloupy vyšší než 200 metrů. Mezi sloupy se nacházejí hluboké rokle s malebnými jezírky, řekami a vodopády.

Zdejší krajina má i svou přírodní raritu. Najdeme zde jeden z největších přírodních mostů na světě nazývaný v překladu Most přes oblohu. Mimo jiné zde na ploše 690 kilometrů čtverečních objevíme i na 40 jeskyň, které stále čekají na své prozkoumání.

Foto: Qa003qa003 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Skalní útvary ve zdejší oblasti vytváří nádherné scenérie

Čína je ohromnou zemí s neskutečně krásným přírodním bohatstvím a toto místo rozhodně patří do toho nejlepšího, co může tato země nabídnout. Proto, pokud se někdy vydáte do Číny, nezapomeňte na toto místo. Zážitek, který si z této cesty odnesete, si budete pamatovat po celý život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz