Hlavní obsah
Cestování

Tady je ta pravá Itálie: Nejromantičtější čtvrť Říma jen kousek od centra plného památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Řím je italskou metropolí s velkou kulturní a historickou hodnotou. Trastevere vám ale učaruje. Je to to pravé místo pro romantická setkání, večeře pod širým nebem, skleničku vína v zapadlé uličce i pro úžasné fotky, které vám bude každý závidět.

Článek

Řím, věčné město ležící mezi sedmi pahorky, bylo ve starověku největším městem světa. V době, kdy ta největší města čítala maximálně několik desítek tisíc obyvatel, populace v Římě přesahovala jeden a půl milionu. Avšak v prvních stoletích našeho letopočtu dochází k úpadku Římské říše a její vliv upadá. Řím se tak na chvíli ztrácí z centra dění.

Dnes má Řím necelé tři miliony obyvatel a je jedním z největším měst jižní Evropy. Jeho historická a kulturní hodnota je nevyčíslitelná. Ročně jej navštíví desítky milionů turistů. A i když jste ho třeba ještě nenavštívili, jistě víte, co všechno v něm můžete vidět. Od starověké arény Colosseum, přes barokní Španělské schody, bývalou věznici Andělský hrad až po Vatikánský stát, který je oficiální rezidencí papeže, hlavy křesťanstva.

Foto: Larry Koester / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jedna z malebných uliček římské čtvrti Trastevere

Pokud ale chcete zažít trochu jiný Řím, protože památek už máte dost, a chcete nasát tu pravou italskou atmosféru v romantickém a pro Itálii tak typické prostředí, máme pro vás skvělý tip. Čtvrť s názvem Trastevere vám ukáže, jak krásně může v Itálii být.

Název Trastevere vznikl z latinského označení tras Tevere, které v překladu znamená za Tiberou. Trastevere se tak nachází na opačném břehu než staré římské město s většinou památek. Nutno ale podotknout, že je to na stejném břehu, kde nalezneme například zmiňovaný Andělský hrad nebo Vatikán.

Foto: Frank Baulo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typický bar v trasteverských uličkách

Tato čtvrť není od středu města nikterak vzdálena. Zvládnete se sem dostat za 15 minut tramvají přímo ze samotného centra. Odměnou vám bude atmosféra, kterou v přeplněném městě jen tak nenajdete.

V Trastevere se můžete procházet romantickými uličkami, kde jsou domy porostlé zelení, můžete se posadit na pravou italskou kávu na náměstí s nádhernou středověkou bazilikou, nebo u Tibery naslouchat zurčení řeky u zbytků starověkého mostu.

Foto: Alessandro Cossu / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Trastevere, oázu klidu v srdci Říma

Za návštěvu určitě stojí náměstí Piazza di Santa Maria di Trastevere, kde můžeme kromě místních restaurací obdivovat i kostel Svaté Marie Trasteverské. Jedna pověst praví, že právě z tohoto chrámu vyrval proradný čert sloup, který pak svrhl na pražském Vyšehradě, kde ho můžeme dodnes vidět. A skutečně tomuto kostelu po dlouhá staletí sloup chyběl.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Náměstí s kostelem Santa Maria di Trastevere

Nevynechte ani krásný výhled na řeku Tiberu se zbytky mostu nazývaného Ponte Rotto. Tento most byl postaven pravděpodobně již v 2. století před Kristem, avšak v 16. století byl velmi poničen velkou povodní. Z šesti jeho původních oblouků zbyly jen tři. Znovu nebyl nikdy dostavěn. V 19. století navíc došlo k úpravám břehů řeky a z toho důvodu byly zbořeny další dva oblouky. Dnes tak na místě uvidíte pouze jeden oblouk v těsné blízkosti nového moderního mostu. Pohled na osamocený oblouk stojící vprostřed Tibery je však jedinečný a připomíná nám, že všechno staré jednou zmizí, ale kousek minulosti v nás zůstane navěky. Místo je krásné hlavně za tmy, zejména díky romantickému nasvícení zbylého mostního oblouku.

Foto: Felice Gesuele / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ponte Rotto

Pamětihodností místního významu skýtá Trastevere nespočet, ale kde jsou náměstí, kostely a jiné památky samozřejmě najdete na mapě. Chodit podle mapy se však v  této čtvrti nevyplatí. Tady jsou totiž krásné i malé a zapadlé uličky, které v turistické mapě určitě nebudou označeny. Nejlepší cesta je tedy ta spontánní. Běžte přímo za nosem, za lidmi, kteří zde proudí, a za vůní čerstvě upečeného pečiva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz