Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Na zámku jsou slyšet kroky, které nikomu nepatří, i zvuky stěhování nábytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zámek Lemberk patří bezesporu k nejtajemnějším a nejstrašidelnějším místům v České republice. Je tomu tak vzhledem k vysoké koncentraci jevů, kterým se říká paranormální. Zvláštní věci zde zažívají místní i turisté.

Článek

Pokud bychom hrad Lemberk hledali, tak jej najdeme v Podještědí v Libereckém kraji. Stojí na svém místě již od první poloviny 13. století, byl postaven v gotickém stylu jako hrad, ale kvůli pozdějším přestavbám je z něj dnes renesanční zámek. A je to vskutku tajemné místo.

Je ve velmi zachovalém stavu a ročně jej navštíví kolem 30 tisíc turistů. Nepatří tedy k těm nejnavštěvovanějším památkách u nás, přesto je velmi často vyhledáván turisty, kteří rádi objevují tajemná místa. Paranormální jevy zde ve svých výpovědích potvrdilo mnoho turistů, kteří hrad navštívili, ale své zkušenosti s nadpřirozenem zde má i místní kastelánka a policie.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zámek Lemberk

Z podkroví se často ozývají kroky, které nikomu nepatří. Když je zde uslyšeli poprvé, domnívali se, že na půdě někdo chodí. Po podrobném průzkumu ale muselo být konstatováno, že se na hradě nikdo jiný nenachází. Jedná se o starou stavbu, a tak může být klidně možné, že se jedná jen o zvuky, které vydává stavba sama o sobě, aniž by měly nadpřirozený původ.

Z některých místností se ale ozývají i hlasité zvuky stěhování nábytku, což už se tak snadno vysvětlit nedá. Kdyby se ale jednalo pouze o zvuky, které vydává hrad, pak by jistě takové zvuky nemohly spustit alarm, kterým je mnoho zdejších sálu zabezpečeno. A přesto musela na místo již několikrát vyjíždět policie, protože se alarmy v některých místnostech samy od sebe spustily.

Po prohledání hradu musela policie vždy konstatovat, že na zámku se nikdo cizí nenachází a i přes spuštěné alarmy jistě k vloupání nedošlo. Když zámek navštívili policisté i se cvičenými psy, kteří by jim pomohli rozsáhlý hrad lépe a rychleji prohledat, odmítali tito psi do některých částí hradu vůbec vstoupit. Ani policisté je nedonutili k tomu, aby vešli do některých místností. Bylo na nich zjevné, že se něčeho bojí.

Foto: Zákupák / Wikipedia Commons / volné

Most ke vchodu zámku Lemberk

Někteří svědci slyšeli z Bajkového sálu dětský pláč. Mnohokrát se v něm našly i rozházené květiny nebo posunuté obrazy. Jak k takovým úkazům mohlo dojít, se zatím nepodařilo objasnit. Nebyly dokonce ani navrženy teorie, které by takové úkazy vysvětlovaly na racionálním základě. Přítomnost paranormálních jevům tak nebyla nikdy vědou vyvrácena.

Na zámku Lemberk se bojí i záhadologové. Když zde totiž prováděli své výzkumy, také nad sebou uslyšeli kroky. V místnostech, odkud se zvuk ozýval, však nikdo ani být nemohl, neboť podlaha byla pokryta souvislou vrstvou prachu.

Za Sedmileté války fungoval Lemberk jako lazaret. A právě zde se léčili ranění vojáci. Mnoho z nich však nepřežilo a na zámku zemřelo. Do hromadného hrobu pod zámkem tak bylo tehdy pohřbeno několik set takových vojáků. Možná právě proto se na zámku stále dějí nevysvětlitelné věci. Mohou to být duše vojáků, kteří nenalezli klid ani po smrti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz