Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tomáš Holý tvořil pár s Lucií Bílou. Jejich lásku předčasně ukončila smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslava Vošmiková / Creative Commons / CC BY 4.0

Kdo by neznal Tomáše Holého, hrdinu mnoha filmů o odvaze a bláznovství malého chlapce. Tento dětský herec se nezapomenutelně zapsal do českého filmu a snímky s ním tvoří její zlaté jádro. Jenže jeho život předčasně vyhasl.

Článek

Tomáš Holý se narodil v pro Česko osudový rok 1968. K herectví se dostal naprostou náhodou. Jeho první malou rolí byla role žáka školou povinného v komedii Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero. Tehdy bylo potřeba sehnat dětského herce na jednu jedinou scénu ve filmu, ve které by vešel do třídy starších žáků a učiteli v podání Františka Filipovského by podal vzkaz od ředitele školy. Jenže herec, který měl tuto scénu zahrát, onemocněl. Bylo tak potřeba sehnat narychlo někoho jiného, kdo se by se této úlohy zhostil.

Oldřich Lipský se tehdy ptal ve štábu, zda nikdo nezná malého chlapce, který by dokázal před kamerou pronést tři věty. Přihlásil se člen štábu, který byl Tomášovým strýcem. Tak vznikla legenda jménem Tomáš Holý. Během jediného dne si sedmiletý chlapec získal celý štáb. Režisér Oldřich Lipský mu tak posléze nabídl roli v dalším svém filmu Ať žijí duchové. Z Tomáše se stávala jedna z největších dětských hvězd tehdejší doby.

Následovaly filmy, ve kterých hrál Tomáš hlavní role a které z něj vytvořily velkou hvězdu českého plátna. Patří mezi ně Jak vytrhnout velrybě stoličku, Pod Jezevčí skálou, Jak dostat tatínka do polepšovny, Na pytlácké stezce nebo Za trnkovým keřem. Jeho výkon uchvátil i odbornou porotu na filmovém festivalu v Monte-Carlu. Tam byl promítán film Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny. Kritici tehdy označili Tomáše Holého jako nejlepšího dětského herce od dob Shirley Temple.

Přestože jeho hvězdná sláva stále stoupala, měl Tomáš Holý jiné plány. Herectví se v dospělosti věnovat nechtěl. Filmovou kariéru ukončil ve svých 13 letech, protože se bál toho, že by z něj jednou mohl být neúspěšný dospělý herec. Podle všeho měl Tomáš Holý vlastnosti shodné se svými filmovými postavami. Byl dobrosrdečný a miloval humor. To si zachoval i v dospělosti. Když se po revoluci otevřely hranice, Tomáš vybral peníze, které si vydělal za své dětské filmy a věnoval je svému strýci, který ho přivedl k filmu, na jeho vysněnou cestu do Ameriky.

Tomáš Holý se také zamiloval. Začal tvořit pár se začínající zpěvačkou Lucií Bílou. Tomášovi bylo v té době necelých 22 let a Lucie Bílá byla o dva roky starší. Byla to velká láska, která vedla k tomu, že spolu pár začal i bydlet, a to v bytě, který měli pronajatý od Heleny Vondráčkové. Jenže velká láska byla záhy odsouzena k zániku.

Zhruba po půl roce společného soužití přišla nehoda, která Lucii Bílé obrátila život vzhůru nohama. Její partner Tomáš Holý narazil 8. března 1990 autem do stromu. Po převozu do nemocnice lékaři konstatovali jeho smrt. Na vině byl nejspíše alkohol v jeho krvi. Tomáš udělal chybu, kterou se mladí dopouští často, ale jen někdo za ní musí takto tvrdě zaplatit. Mladý život vyhasl a s ním odešla velká dětská hvězda, na kterou můžeme všichni vzpomínat prostřednictvím jeho nesmrtelných filmů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz