Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragický osud herce Františka Viceny: Zahrál si Hitlera, pak propadl alkoholu a oběsil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daiangan / Creative Commons / pexels.com

Když se řekne jméno František Vicena, možná se vám vybaví starý mlynář z pohádky S čerty nejsou žerty nebo Adolf Hitler ze sci-fi komedie Zítra vstanu a opařím se čajem. Život tohoto skvělého herce ale rozhodně nebyl procházka růžovým sadem.

Článek

Jméno Františka Viceny upadlo tak trochu v zapomnění, přesto jste ho určitě v nějakém filmu viděli i vy. Narodil se už v roce 1933 a k filmu se dostal už ve svých 25 letech. Zahrál si i v několika seriálech. Vidět jste ho mohli i v socialistickém seriálu Třicet případů majora Zeman. Tam si zahrál hned dvě role, každou v jiné epizodě.

Jeho nejslavnější rolí byl ale v každém případě nacistický vůdce ve sci-fi komedii Zítra vstanu a opařím se čajem. Rámec filmu se sice neodehrává v minulosti, ale pomocí moderní technologie se v něm cestuje i do historie. A na jedné takové cestě se osazenstvo vesmírné rakety setkává právě s Adolfem Hitlerem.

V tomto filmu Vicena spolupracoval s mnoha hereckými legendami té doby. Zahrál si po boku Petra Kostky, Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského, Vladimíra Menšíka či Marie Rosůlkové. Právě Sovák pak později vzpomínal, jak je Vicena překvapil, když ho filmoví maskéři namaskovali do role. Brodský nebyl z jeho podoby schopen slova, Menšík se dokonce tak lekl, že zalezl pod gauč.

Jeho kolegové na něj vzpomínají jako na čestného a dobrotivého člověka, který se každému snažil pomoci a na nikoho nedonášel, přestože se stal aktivním členem komunistické strany a tehdejší ideologie pro něj byla vším. Jenže Vicena byl i učitelem na pražské DAMU a tam si z něj studenti dělali legraci a dobírali si ho. To mu zřejmě na jeho psychické pohodě moc nepřidalo.

Toužil také po velké hlavní roli, které se mu nedostávalo. To vše u něj vyústilo ve velkou zálibu v alkoholu. A jak roky ubíhaly, Vicena pil čím dál tím víc. Brzy se o něm začaly mezi kolegy šířit klepy, že už svou závislost na alkoholu nezvládá a že musí prášky zapíjet litrem vodky. Do jaké míry byly tyto pomluvy pravdivé už nemůžeme posoudit, způsobily však to, že Vicena začal být stále méně obsazován jak na divadle, tak ve filmu.

Alkohol a léky spolu s kariérním pádem prohlubovaly jeho psychické problémy, které Vicena přestával zvládat. Sotva dotočil komedii Zítra vstanu a opařím se čajem, neviděl už ze svých problémů východisko. Uvázal si provaz a oběsil se doma v koupelně. Našla ho jeho žena, taktéž herečka, když se vrátila domů z odehraného představení. Už mu nebylo pomoci. Premiérové uvedení filmu, kde ztvárnil svou nejznámější roli, se tak už nedožil.

Přestože byl František Vicena hercem malých rolí, uměl je ztvárnit naprosto dokonale a zcela věrohodně. Naneštěstí mu ale pomluvy a následné psychické problémy způsobovaly takové deprese, že se rozhodl dobrovolně odejít z tohoto světa. 15. října 1984 přišel tehdejší československý film o jednu ze svých výrazných osobností. Bylo mu teprve 51 let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz