Hlavní obsah
Cestování

Už loni nestály Dny evropského dědictví za nic, letos je to ještě horší. V Praze neotevře téměř nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miloš Steklý / Creative Commons / pexels.com

Staroměstské náměstí (vlevo Staroměstská radnice s věží a orlojem, na pozadí Týnský chrám)

Česká republika patřila vždy k těm státům, které braly Dny evropského dědictví velmi vážně. V posledních letech je to ale bída. Za zlevněné vstupné či zdarma nenavštívíte prakticky nic. A to ani v hlavním městě.

Článek

Dny evropského dědictví jsou akcí, která se už od roku 1991 koná po celé České republice. Vždy po dva zářijové víkendy nabízela města zájemcům prohlídku těch nejcennějších a nejzajímavějších pamětihodností zcela zdarma, výjimečně za snížené vstupné. To ocenili nejvíce ti, kteří na dnes často předražené vstupné zkrátka nemají. Na výletě s dětmi právě o těchto zářijových víkendech, kdy většinou bývá ještě krásné počasí, tak mohla rodina ušetřit značnou sumu peněz.

Jenže už loni jsme vás informovali o tom, že nabídka je rok od roku slabší a do akce se zapojuje čím dál méně institucí. Letos je ale situace naprosto zoufalá. Zatímco značná část Evropy otevírá zdarma ty nejcennější památky pro širokou veřejnost, v Česku se toho moc neotevře. A to platí i pro Prahu.

V letošním roce proběhnou Dny evropského dědictví o víkendech mezi 7. a 15. zářím. Pokud se v těchto dnech rozhodnete navštívit Prahu, pak v nejužším historickém centru na Praze 1 rozhodně nečekejte objekty jako Národní muzeum, Staroměstskou radnici, Mostecké věže na Karlově mostě, Pražský hrad, Prašnou bránu ani žádnou jinou podobnou pamětihodnost, kvůli které do Prahy lidé často jezdí.

Celá Praha 1 vám totiž nabídne pouze čtyři objekty, a to zahradu v domě U Censorů, kostel sv. Karla Boromejského, kapli sv. Terézie z Avily a trochu nepochopitelně průčelí jednoho z domů. A Praha 2, která je z hlediska památkového zájmu také velice žádanou oblastí, zpřístupní pouze jednu kapli a Novoměstskou radnici.

Přitom dříve bývalo běžné, že právě na Dny evropského dědictví se prakticky zdarma otevřela celá Praha. Už loni byla nabídka památek ostudou Prahy, letos je to ale ostuda celého Česka. A důvod? Jediný, který se nabízí, je ztráta finančních prostředků ze vstupného, které by lidé v dny, kdy je prakticky vše zpřístupněno zadarmo, v žádaných památkách platit nemuseli.

Jenže Česko je země s bohatou kulturní historií a ne každý má na to, aby si mohl dovolit památky za vysoké vstupné navštívit. Zejména děti a mladiství by měli mít alespoň v předem stanovené dny v roce mít možnost objevovat české kulturní dědictví, aniž by museli něco platit. Jinak totiž hrozí, že odkaz našich předků nikdy ani nepoznají.

Tématem Dnů Evropského dědictví pro rok 2024 je heslo Památky spojují svět. Jenže v našem případě jej tak trochu rozdělují. Proč se v Česku brány kulturního dědictví neotevřou, když evropské státy otevírají ty z největší z evropských památek?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz