Hlavní obsah
Cestování

V italském městečku Isola del Liri mají dva vodopády uprostřed města. Měří 27 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Harlock81 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Itálie a její krásná města. Mnoho z nás obdivuje malá či větší městečka s úzkými křivolakými uličkami vystavená často na skalách. Isola del Liri je ale trochu jiná. Dva vodopády dělají z jejího historického centra ostrov.

Článek

Isola del Liri je malebné italské město, které se nachází v regionu Lazio. To, co vás upoutá na první pohled, je jeho neobvyklý geografický tvar. Protéká zde řeka Liri, která město rozděluje na dvě diametrálně odlišné části. Na jedné straně totiž najdeme historické centrum města, na druhé straně jeho moderní čtvrť.

Když dojdete prakticky do středu celé obce, budete překvapeni a ohromeni zároveň. Najdete tam totiž vodopád. Je to dokonce jeden z největších vodopádů střední Itálie. Jeho výška dosahuje 27 m. Právě díky tomuto prvku je zdejší místo nádherné a velmi oblíbené turisty. Můžete se dojít podívat prakticky až k vodopádu, nebo si můžete vychutnat neopakovatelný zážitek z vyhlídky na tuto přírodní zajímavost z nedalekého mostu.

Foto: Piergiorgio Mariniello / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vodopád Volcatoio ve městě Isola del Liri

Není to ale jediný vodopád, který se zde nachází. Dnes je historické centrum městě na ostrově, který je od ostatního území oddělen dvěma rameny řeky Liri. U hradu Boncompagni - Viscogliosi se totiž řeka rozděluje. Jedno rameno prudce přepadává z výšky 27 m. O tomto vodopádu jsme již hovořili. Druhé rameno o kousek dál vytváří pozvolnější vodopád mezi obytnými domy. Říká se mu Volcatoio a napájí svou vodou i místní elektrárnu. Právě kvůli těmto vodopádům se městu Isola del Liri říká také Město vodopádů.

Jak to ale tak bývá, každá mince má dvě strany. Oba vodopády jsou krásné a nikdo si neumí tuto obec bez nich představit. Když se ale řekla Liri rozvodní, působí až nebezpečným dojmem. Skrze vodní masivy se do centra města dostává takové množství vody, že zaplavuje okolní ulice. Povodňová pohotovost je tu celkem častou přírodní pohromou.

Hrad Boncompagni - Viscogliosi pochází pravděpodobně již z 9. století, avšak první dochovaná zmínka o něm pochází z papežské buly vydané roku 1100. V současnosti je zpřístupněn veřejnosti.

Foto: Wento / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sorský dóm

V městě bydlí necelých 11 tisíc stálých obyvatel. Ubytovat se tedy jistě můžete přímo zde, ale pokud preferuje větší město s větší nabídkou ubytování, restaurací a dalších podniků, pak doporučujeme asi 7 km vzdálené město Sora, kde najdeme typické prvky italské architektury. Malebné a křivolaké uličky.

Kromě toho je tu k vidění například Santa Restituta se stejnojmenným kostelem, nebo Sorský dóm, který najdeme přímo pod zvedajícím se kopcem. Celé historické centrum je plné malých kostelíků, které vždy mají něco do sebe. Celkem zde žije necelých 25 tisíc obyvatel, většina z nich v moderní zástavbě mimo toto historické centrum.

Pokud hledáte tip, kam v Itálii vyrazit, Isola del Liri i Sora jsou místy, o kterých stojí za to přemýšlet. Obě města se nacházejí jižně od Říma, na necelé polovině cesty mezi Římem a Neapolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz