Hlavní obsah
Lidé a společnost

V obci Woolpit se objevily zelené děti a tvrdily, že jsou potomky lidí z podzemního světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rod Bacon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Tato cedule se zelenými dětmi dnes vítá ty, kteří přijíždí do Woolpitu

Velkou záhadou se může chlubit Velká Británie. Ve 12. století se tam údajně objevily zelené děti. Podle některých pocházely z jiného světa. Celá událost je zmapována ve staré kronice. Kdo byly a odkud přišly?

Článek

William z Newburghu popsal ve své kronice ve 12. století podivný příběh o dvou dětech, které se zničehonic objevily ve vesnici Woolpit. Mělo k tomu dojít údajně v roce 1154. Místní šli jako každý den pracovat na pole a v jedné jámě na poli objevili dvě zvláštní děti.

Děti byly oblečeny zcela jinak, než bylo v té době zvykem, což místní zarazilo. Co je ale překvapilo ještě více, bylo to, že měly zelenou pleť. Nedalo se s nimi domluvit, protože mluvily jazykem, kterému nikdo z místních nerozuměl. Dokonce se jednalo o jazyk, o kterém nikdo neměl ani tušení, že existuje.

Nalezené dívce bylo asi deset let, chlapec byl ještě o něco mladší. Obyvatelé Woolpitu se jich ujali a začali se o ně starat. Děti však nechtěly přijímat jinou potravu než fazolové lusky. Postupně se s prostředím anglické vesnice sžívaly a byly dokonce pokřtěny. Dívka se do komunity začlenila snáz, chlapec bohužel zanedlouho zemřel.

Dívka chodila do anglické školy a postupem času se naučila mluvit řečí místních obyvatel. Vypověděla, že se svým bratrem přišla ze Země svatého Martina, z jakési tajemné podzemní říše. Podle jejich slov tam bylo pořád šero. Ve spleti podzemních chodeb jednoho dne zabloudila a dostala se až do Woolpitu, kde ji objevili.

Přesto, že byla dívka po celý svůj život trochu jiná než ostatní obyvatelé obce, povedlo se ji zcela začlenit mezi ostatní, provdala se a časem dokonce její pleť ztratila zelený odstín a vypadala jako běžná Angličanka.

Kde se ale děti skutečně vzaly? Opravdu existovala tajemná podzemní říše, kde žilo určité společenství zelených lidí? Objasnit se to bohužel nepodařilo, ale existuje několik teorií. Někteří se domnívají, že se jedná o výmysl, neboť o nálezu dívky a chlapce existuje pouze záznam pouze v kronice Williama z Newburghu. Je tedy klidně možné, že si kronikář celý příběh vymyslel.

Další teorie mluví o tom, že děti byly potomky chudých vlámů, kteří se na toto území přištěhovali. Jiná teorie zase tvrdí, že šlo o potomky bohatého šlechtice, kterých se chtěl zbavit jejich poručník, a tak je pomalu trávil arsenikem, který způsobuje nazelenalou barvu kůže. A protože byl chlapec mladší, jeho organismus otravu nezvládl a on jí podlehl. Dívka byla starší a silnější, a tak bez problémů přežila.

Nejdivočejší teorie říká, že děti přišly z jiného světa, konkrétně ze světa mrtvých. Ve staré Anglii totiž existovalo mnoho pověr a mýtů. Jedním z nich bylo právě to, že duchové mrtvých se živí výhradně fazolovými lusky.

Tak či onak, záhadu zelených dětí se nikdy nepodařilo vysvětlit, ač se o to mnozí badatelé marně snažili. A k vyřešení už zřejmě nikdy nedojde. Vždyť jde o případ starý skoro 900 let. Pokud se ovšem vůbec zakládá na faktech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz