Hlavní obsah
Názory a úvahy

V zahraničí je levněji: Některé firmy už se specializují na přeposílání balíků ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Cottonbro Studio / Creative Commons / pexels.com

Inflace je poslední měsíce v Česku jedna z nejvyšších v Evropské unii. Všechno se nám tak zdražuje rychleji, než jak rostou ceny v zahraničí. Rozdíl v ceně je mnohdy markantní. Navíc rozhoduje i rozdíl v kvalitě výrobků.

Článek

Ceny v Česku letí nahoru rychleji než v okolních státech. To nám samozřejmě v poměru k českým cenám může zlevnit dovolenou i veškeré dovezené výrobky. Pokud zabrousíte na webové stránky zahraničních obchodů, zjistíte, že se tam stejné zboží dá koupit mnohdy za podstatně nižší cenu. V jednom z minulých článků jsme srovnávali cenu parfému u nás a v Německu. I na takovém zboží byl v ceně podstatný rozdíl. Německo i se svojí kupní silou mělo parfémy podstatně levnější. V souvislosti se spotřebním zbožím, jako jsou potraviny nebo drogistické potřeby, se ale často hovoří i o kvalitě produktů. Podle mnohých zdrojů je kvalita potravin v Česku nižší než například právě v Německu.

Rozdíl ceny a kvality už tak bije do očí, že se některé firmy soustřeďují na přeposílání zásilek z Německa či Polska. Nemusíte tedy do zahraničí ani jezdit a vše je možno si objednat přímo z pohodlí domova. Ale proč si takové zboží neobjednat přímo z Německa a nechat si ho takto přeposílat?

Důvod je prostý. Většina zahraničních e-shopů umožňuje rozesílání objednávek pouze po území daného státu. A právě toho tyto firmy využívají. Nacházejí se v okolí našich hranic se sousedním státem. Pokud si přes ně chcete něco objednat, pak vám dají svoji zahraniční adresu, kam si objednávku necháte zaslat. Jakmile k nim objednávka dorazí, za hranicemi ji skrze českou kurýrní službu odešlou až přímo k vám domů. Za tuto službu si samozřejmě účtují poplatek, který však ve většině případů není nikterak vysoký, prakticky v řádech desítek korun.

Rozvoz po Německu je v mnoha případech zdarma, zaplatíte tak pouze cenu za českou kurýrní službu a právě tento poplatek. Za pár dní tak máte zahraniční zboží doma. Vzhledem k mnohdy velmi rozdílným cenám na tom podstatně ušetříte.

Některé e-shopy, například italské eshopy s kávou, doručují po celé Evropě zdarma nad určitou hranici výše ceny nákupu. Někdy se jedná třeba jen o 50 euro. Doručení je pak až přímo k vám domů. Nejenže tedy nezaplatíte žádné poštovné, ale ještě si můžete objednat produkt, který u nás stojí podstatně více. Platí to často právě pro zmiňovanou kávu. Zkusili jsme u takového eshopu objednat a zboží nám dorazilo během 3 pracovních dnů. Když si objednáváme něco z jednoho českého města do druhého, trvá to často i déle.

Je to skvělý způsob jak ušetřit, ale lepší by bylo možná se zamyslet, proč tato služba vznikla a proč ji někteří občané Česka využívají. Očividně máme vyšší ceny než okolní státy, kde mají i vyšší kupní sílu vzhledem ke svým mzdám. Lidé tedy k takovému řešení přistupují , aby ušetřili. To je situace u nás už tak zoufalá, že budeme zvyšovat uhlíkovou stopu tím, že si budeme nechávat zasílat zboží, které můžeme koupit takřka za rohem, několik set kilometrů? Není to už k zamyšlení a nemělo by se s tím něco udělat?

Zpracováno na základě služby poskytované například firmou z Německa a nabídek italských eshopů jako například Caffe Borbone.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz