Hlavní obsah
Cestování

Vojetín, Smraďavka nebo Polipsy. U názvů obcí v Česku se budete za břicho popadat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

V České republice existuje přes 6 tisíc obcí. Jen některé ale mají názvy, u kterých se i dobře pobavíme. Jejich obyvatelům už ale název obce, ve které bydlí, tak vtipný přijít nemusí. Mají ho totiž v občance.

Článek

Česká republika je plná úsměvných názvů. My jsme vám už jednou představili některé vulgární názvy obcí, ulic a přírodních zajímavostí, které baví lidi po celém Česku. Tentokrát se ale budeme soustředit pouze na názvy obcí a měst.

U Doks se nachází malá vesnička, která nese název Vojetín. Trvale v ní žije pouze jeden obyvatel, ale evidováno je zde na šestnáct adres. Není to ale jediný Vojetín. Ještě jeden najdeme v okrese Žďár nad Sázavou. Takovou adresu v občanském průkazu tu má přibližně 23 obyvatel.

V okrese Prachatice můžete obdivovat malou obec s názvem Sviňovice. Lidem se ale za název jejich bydliště moc posmívat nemůžete. Bydlí tam opět pouze jeden obyvatel. Malá osada, která je součástí Buchlovic ve Zlínské kraji se pyšní názvem Smraďavka a najdeme v ní i lázně.

Velmi známá je i obec Prčice v okrese Příbram. Každoročně se tam totiž koná pochod z Prahy. No jen si představte, že někomu řeknete, že jdete do Prčic. V okrese Bruntál pak leží Vajglov, který v nás evokuje výraz pro nedopalek cigarety.

Na Kutnohorsku bydlí lidé v obci, která se jim na úřadech může hodit. Když se jich tam totiž někdo zeptá na bydliště, mohou odpovědět Polipsy. Název vesnice se samozřejmě píše zcela jinak než vulgární sousloví, ale díky spodobě znělosti se to vyslovuje zcela stejně.

Češi jsou národ, který obecně konzumuje velké množství alkoholu. O tom v přeneseném významu slova svědčí i to, že se v Česku nachází hned několik obcí s názvem Kaliště. Takových názvů obcí či jejich částí najdeme u nás celkem jedenáct.

Spojení názvu s výrazem kozo je velmi časté. V naší republice najdeme Kozolupy i Kozojedy. Nejraritnější je však malá obec u Libáně v okrese Jičín, kde se ocitnete v Kozodírkách.

Pokud máte rádi maso, tak se vám jistě budou líbit názvy obcí Hovězí nebo Čunín. Hovězí najdeme v okrese Vsetín. Nejedná se o žádnou malou obec. Bydlí tady totiž skoro dva a půl tisíce obyvatel. Čunín v okrese Prostějov jich má jen necelé dvě stovky.

Štěrbinu můžeme najít u Teplic. Je součástí obce Zabrušany u Všechlap. Taky jsme zde již v minulém článku hovořili o obci Onen svět. Tento název je ale moc optimistický pro vesnici v obci Strakonice. Tam totiž lidé bydlí rovnou v Záhrobí. Dvacet tři nešťastníků však nemá to štěstí žít v Onom světě, ani v Záhrobí. Žijí přímo v Hrobech v okrese Tábor.

Kdo nemá vlasy, pak jistě uvítá, že bude mít v občance jako své bydliště uvedeny Holohlavy. Skoro tisíc takových lidí žije v okrese Hradec Králové. V okrese Jičín má zase 163 lidí v průkazu totožnosti uvedeno Bukvice.

Česká republika má v názvech svých obcí a přírodních útvarů ještě mnoho co nabídnout, proto jistě ještě nějaký článek o vtipných či úsměvných názvech a pojmenováních přineseme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz