Hlavní obsah
Cestování

Vulgární názvy některých obcí, ulic či přírodních zajímavostí baví lidi po celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Art Jarka / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Obcí a měst existují v České republice tisíce. A někdy nás dokážou i pěkně pobavit, a to buď přímo názvem samotné obce, nebo názvem místní ulice či přírodní zajímavostí v její blízkosti. Tady jsou ty největší perličky.

Článek

Obec Flusárna najdeme v Česku hned třikrát. Přitom původně nešlo o vulgární název, neboť označení flus se dříve používalo pro potaš, což je základní sklářská surovina. V okrese Rokycany pak najdeme vrch Kokotsko. Dříve se tak jmenovala i obec, která se zde nacházela. Prakticky vše v okolí je pojmenováno podle názvu tohoto vrchu. Objevíme tak Kokotský les i Kokotské rybníky.

Řitka je poměrně známá satelitní obec, kde žijí i některé celebrity, mezi nimi například Helena Vondráčková. Jméno bylo pravděpodobně odvozeno od jména dřívějších majitelů obce. U Čáslavi pak najdete Močovice, jejichž jméno však není odvozeno od moči, ale od zdrobněliny německého jména Mathias.

Vydáte-li se na Šumavu k Černému a Čertovu jezeru, můžete cestou do Železné rudy minout Šukačku. Hned jak touto malou obcí s úsměvným názvem projedete, ocitnete se v Onom Světě. Takže ze Šukačky rovnou na Onen Svět. Vskutku poetické. Ve skutečnosti však název Šukačka nepochází od jisté tělesné aktivity, nýbrž od lužickosrbského označení pro kozu, šuka.

Pičín je názvem dvou vesnic u nás, z jedné z nich pochází i oba členové dua Yo Yo Band. Označení Pičín však podle nejpravděpodobnější verze vzniklo z italského slova piscina, které znamená bazén či koupaliště a čte se jako pišína. V Příhrazských skalách můžete najít zříceninu usedlosti Píčův statek. Majitelem usedlosti byl však pan Píč bez písmene A na konci.

I přírodní útvary jsou někdy pojmenovány tak, až nám z toho zůstává rozum stát. Například u lokality Kakánov poblíž Sušice není původ názvu znám, a tak se můžeme jen dohadovat, zda skutečně souvisí s výkaly. Poblíž Protivína můžeme najít Uchcaný rybník, jindy také nazýván jako Uchcánek. Kdo ví, zda jeho název nějak souvisí s častým vykonáváním malé potřeby do tohoto rybníku.

Při vybírání názvu obcí dochází i k pojmenování na základě vizuální podobnosti. K tomu došlo například u Kolína, kde existuje skála, které se říká Sračka, nebo v České Kanadě u skalního útvaru s názvem Ďáblova prdel. Posraná skalka je pak pojmenování jiného skalního útvaru, ke kterému se často chodila vykonávat velká potřeba zaměstnanci místní továrny cestou z práce domů.

To je jen malý výčet těch nejpeprnějších názvů, které v současnosti existují. Mnoho z těch opravdu úsměvných bylo totiž během let přejmenováno, aby nebudily takové pozdvižení. Dříve tak existovalo takových názvů mnohem více. Podíváme-li se do historie, není těžké zjistit, že existoval například Hovnov, ze kterého zbyl později Hovnův dvůr, Mrdák u Domažlic, dnes nazývaný jako Mrákov, nebo Sračkov přejmenovaný na Malou Lhotu.

Znáte také nějaký úsměvný místní název, který skutečně existuje a baví lidi do dnes? Tak se s námi o něj podělte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz