Hlavní obsah
Cestování

Vzít si na dovolenou eura, nebo platit platební kartou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Když se chystáte na dovolenou do zahraničí, a to do země, kde se platí eurem, jistě vás už určitě napadla otázka, kolik mít s sebou zahraniční hotovosti a na kolik spoléhat na platbu kartou. Co je pro vás výhodnější?

Článek

Jedna věc je jasná. Mějte s sebou v každém případě i zahraniční hotovost. Známe to i z Čech. Všude prostě karty neberou. Může pak vzniknout velmi nepříjemná situace, kdy nebude mít jak zaplatit, například za objednané občerstvení. A hledat bankomat široko daleko se vám v tom parnu jistě také nebude chtít. Takže určitě mějte s sebou nějakou rezervu.

Ale pořád vyvstává otázka, zda mít s sebou většinu peněz v hotovosti, nebo zda se spoléhat, že téměř všude zaplatíte právě kartou. A hlavně, co vás vyjde výhodněji. Zde samozřejmě záleží na tom, za jaký kurz si eura směníte. Pokud využijete výhodné směnárny, kterých je v okolí Václavského náměstí i po Praze značné množství, určitě na tom budete lépe s hotovostí.

Kurz české koruny vůči euru je v posledních měsících velmi stabilní, takže se vám s vysokou pravděpodobností nestane, že byste těsně před dovolenou nakoupili eura výhodně ve směnárně, ale kurz by poté spadl natolik, že by to pro vás ve finále bylo nevýhodné.

Bankovní kurz, který nabízí většina bank, je často méně výhodný, než kurz právě v těchto směnárnách. Pokud tedy budete měnit eura ve své bance, pak není s jistotou možné říci, zda je to pro vás výhodnější či nikoli. Nákup eur v bance je vlastně takovým zafixovaním kurzu, za nějž eura nakoupíte. Na dovolené se budete muset při platbě kartou řídit aktuálním kurzem k danému dni platby. Bez větších výkyvů kurzu a pravidelné minimální oscilaci kolem stejné hodnoty je v tomto případě naprosto lhostejné, zda budete mít hotovost nebo kartu. Záleží už tak pouze na vašich preferencích.

Když budete ale eura nakupovat s předstihem, protože se vám aktuální kurz zdá velmi výhodný, můžete tím získat i ztratit. Pokud by do termínu vaší dovolené koruna znehodnotila, pak se vám určitě vyplatí použít směněnou hotovost. Pokud by ale zhodnotila, pak pro vás bude lepší využít platbu kartou či směnit další hotovost, přičemž můžete spekulovat na následné zhodnocení, kdy dříve směněné peníze proměníte zase zpátky na koruny. Ale to už se dostáváme někam za hranice časových možností běžného českého občana.

Pokud tedy chcete vyměnit hotové peníze, protože se vám kurz vaší banky pro platbu kartou zdá nevýhodný, srovnejte tento kurz s okolními směnárnami těsně před dovolenou. Nezapomeňte zohlednit i případné poplatky, které se za směnu účtují. To bývá častější právě v bankách, než ve směnárnách v centru Prahy.

Pokud si berete většinu peněz v hotovosti, dejte pozor na kapsáře či zloděje. Přišli byste prakticky o veškeré finanční prostředky, které s sebou máte. To u platební karty ve většině případů nehrozí. Pokud vám ji někdo odcizí, tak ji snadno zablokujete a hotovo. Navíc na ní často máte nastavený týdenní limit.

Není tedy možné zcela přesně rozhodnout, co pro vás bude výhodnější. Shrnutím lze konstatovat, že čím dříve budete eura nakupovat, tím více se vystavujete riziku. Riziku, kdy můžete ztratit, ale můžete i získat. Těsně před dovolenou vás v drtivé většině případů vyjde výhodněji si eura směnit, nikoli však v bankách, ale ve směnárnách k tomu určených. Vždy je ale třeba si spočítat cenu s veškerými poplatky, abyste nenaletěli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz