Hlavní obsah
Cestování

Sicilské poklady v Erice: Cesta lanovkou vás vrátí v čase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bultro / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část středověkého hradu v Erice s výhledem na krajinu.

Minule jsme společně vyrazili do okolí Palerma a navštívili dva nádherné chrámy, dvě úžasně čisté pláže, hřbitov na úpatí hory a skalní kostel na jejím vrcholu. Dnes vyrazíme lanovkou zpět v čase.

Článek

Přibližně dvě hodiny autobusem od Palerma na západ se nachází město Trapani, kde je i mezinárodní letiště. Vlakem trvá cesta více jak 4 hodiny, neboť je tamní železnice nucena se klikatit kvůli skalnatému pobřeží, takže tento dopravní prostředek příliš nedoporučujeme.

Trapani je zhruba 70tisícové město, které vás zaujme svou typicky jižanskou architekturou, kterou naleznete i na pevninské Itálii od Říma na jih. Toho, kdo není v Itálii poprvé, městečko asi příliš nepřekvapí, ale určitě stojí za to se projít místními uličkami nebo po hrázi místního přístavu. A také zmiňme, že se tu z moře získává sůl.

Foto: Trapanese Ericino / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pobřeží v Trapani

My se ale dnes vydáme na cestu do dob dávno minulých. Z tohoto městečka totiž vede lanová dráha, jejíž dolní stanice se nachází v nadmořské výšce 40 m.n.m. a vyveze nás na vrchol hory ve výšce 703 m. n. m. Na vrcholu této hory se pak ocitnete v jiném čase. Jako by se taky čas před mnoha sty lety zcela zastavil.

Foto: Vito Rallo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Lanovka z Trapani do historického městečka Erice

Nacházíme se v městečku Erice. Ze všech stran tu dýchá středověk. Člověk má opravdu pocit, že se ocitl v minulosti. Středověký hrad Bàlio ze 13. století na kraji útesu tento pocit ještě umocňuje. Z jeho hradeb je nádherný pohled na domy ve stráni, město obklopující dolní část lanovky i mořskou hladinu mizící v neznámu.

Foto: Andrea Schaffer / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pohled na středověký hrad v Erice

I tady si ale nenajdeme malou oázu, která nám připomene, že je rok 2023. Jsou to všudypřítomné kavárny s výbornou italskou kávou nebo bistra, kde vám naservírují lahodnou italskou specialitu s čerstvě vymačkanou šťávou z pomerančů nebo granátových jablek.

Podívejte se také na předchozí díl našeho sicilského cestopisu

Proto si najděte chvíli a zastavte se na některém z náměstí a užijte si pohodu, kdy se jen posadíte a budete pozorovat okolí a vstřebávat veškeré pocity, které vám toto město nabízí.

Foto: Rodrigo Silva / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Kouzelná místa najdeme v Erice skoro za každou uličkou

Foto: Rodrigo Silva / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Procházku tímto městem si rozhodně neplánujte a jděte rovnou za nosem. Město samo už vás nasměrujeme. Kromě zmiňovaného hradu navštivte kostel Nanebevzetí Panny Marie s rozbořenou zvonicí, který se nachází v blízkosti lanové dráhy a není tak možné ho minout.

Foto: Jos Dielis / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Kostel s rozbořenou zvonicí.

Zpátky nás dolů zase doveze lanovka, takže pojedeme i s řadou místních obyvatel. Ti ale pojedou za jinou cenu než vy jako turista. Pak ještě dvouhodinová cesta zpět do Palerma a výlet je za námi.

V příštím článku se určitě zdržíme v Palermu a konečně si představíme, jaké krásy můžeme vidět v tomto sicilském skvostu. Pojedete zase s námi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz