Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žaloby Heleny Vondráčkové: Pomluvy, lži o těhotenství, podpis Anticharty i žaloba na stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Malý / Wikipedia Commons / volné dílo

Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem

Helena Vondráčková, hudební hvězda české populární hudby, která nás z televizních obrazovek svými písněmi těší už neuvěřitelných 50 let. Za svoji kariéru má ale na kontě řadu žalob na novináře i stát.

Článek

Helena Vondráčková se narodila v roce 1947, letos tak oslaví 77. narozeniny. I přes tento věk je stále aktivní jako zpěvačka, pravidelně pořádá turné, vystupuje jako host mnoha jiných pěveckých hvězd a při svých vystoupeních se nezdráhá na jevišti provádět i taneční kreace. A musíme uznat, že i ve svých letech je na tom po fyzické stránce naprosto skvěle.

Helena Vondráčková se ale za posledních 20 let zapsala do povědomí české národa jako celebrita, která si rozhodně nenechá nic líbit. O tom svědčí i přehled žalob, které podala jak novináře či televizní stanice, tak i na Českou republiku jako stát. Většina z nich byla podána poté, co uzavřela sňatek se svým nynějším manželem Martinem Michalem.

První výraznou žalobu jsme mohli zaznamenat už v roce 2000, kdy o ní hudební publicista Jan Rejžek prohlásil, že za svůj polistopadový úspěch vděčí kontaktům s mafiány z předrevolučního období. Celá věc šla až k Ústavnímu soudu, který rozhodl, že Rejžek se Vondráčkové omlouvat nemusí.

Po svatbě s Martinem Michalem se počet žalob začal rychle stupňovat. Už v roce 2003 podal Michal žalobu na bratra Heleny Vondráčkové, Jiřího, za to, že o něm Vondráček prohlásil, že je nedůvěryhodný člověk. Věc ale nebyla dále řešena, protože se podle policie nejednalo o trestný čin.

Helena Vondráčková má na kontě i spoustu sporů s bulvárními médii jako je například Blesk či Rytmus života. Těch bylo nespočet. V některých případech spory Vondráčková vyhrála, v některých byly její žaloby zamítnuty. V roce 2009 se ale její žaloba dostala až k Ústavnímu soudu. Tehdy žalovala vydatele týdeníku Rytmus za zveřejnění nepravdivých informací o jejím potratu. Chtěla vysoudit čtvrt milionu korun. Soud jí dal za pravdu, ale požadovanou částku snížil pouze na omluvu.

Ani spor s Martou Kubišovou v roce 2010 nebyl pro zpěvačku úspěšný. Vondráčková tehdy požadovala 1,3 milionu korun za zrušené turné Golden Kids. Nakonec však nic nedostala a musela Kubišové navíc uhradit náklady na soudní řízení. V roce 2018 pak byla Vondráčkové přiznána omluva za tvrzení Krajských listů, že zpěvačka podepsala Antichartu.

V roce 2019 proběhl médii spor o pokácené thuje před domem Heleny Vondráčkové. Ty tam zpěvačka vysadila v roce 1987, avšak na obecním pozemku. V rámci revitalizace obce Řitka, kde Vondráčková žije, byla nařízeno jejich pokácení a následně zde byly vysazeny nové stromy. Helena tehdy řešila spor další žalobou. Soud rozhodl v její neprospěch se slovy, že se měla více zajímat o dění v obci.

Ve stejném roce žalovali manželé i stát kvůli pomalé justici. V tomto sporu vysoudili přes čtvrt milionu korun. V poslední době se její jméno skloňovalo také v souvislosti se soudem ohledně výše jejího důchodu. Původně jí byl vyměřen důchod 8 tisíc korun, který byl následně zvýšen na 13 tisíc korun. Ani to ale podle Vondráčkové neodpovídalo výši důchodu, jaká jí měla být přiznána. V tomto sporu zpěvačka uspěla.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Martin Michal

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz