Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zase jste měli mastné řízky? Existuje jednoduchý trik, který je oleje zbaví. A stačí k tomu jen voda

Foto: Pohled 111 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto

Štědrý den je za námi. A jak to tak bývá, na Štědrý den je na stole spousta pochutin, ze kterých nám ve výsledku nemusí být úplně dobře. Jsou totiž často plné tuku. Existuje však jednoduchý trik, který ze smaženého jídla udělá mnohem zdravější pokrm.

Článek

Na Štědrý den máme ve zvyku si dopřávat. A začíná to už obědem. Mnoho z nás si pravidelně v tento sváteční den dává k obědu vinnou klobásu. Někdo ji připravuje jen tak na přírodní způsob, někdo ji ale obaluje v trojobalu a smaží na oleji. Odpoledne si člověk ještě zobne nějaké to cukroví a večer ho čeká bramborový salát a k tomu řízek. A je celkem jedno, jestli se jedná o řízek z kapra, kuřecí, vepřový, krůtí nebo dokonce hovězí. Opět si jej totiž většinou připravujeme smažený ve zmiňovaném trojobalu.

Po takové dávce smaženého jídla nám ale nemusí být na konci dne úplně nejlépe. A může za to především tuk či olej, na kterém tato jídla smažíme. Když totiž řízky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance, podstatná část oleje se při smažení do tohoto obalu vsákne. A rostlinné oleje jako je slunečnicový či řepkový, obzvláště pak ty přepálené, nejsou pro lidský organismus nic přínosného.

Bez oleje tyto pokrmy budou zdravější, a přitom mnohem lehčí a stravitelnější. Jak ale dostat olej, na kterém smažíme, pryč z vinných klobás či řízků. Existuje na to jednoduchý trik, který v praxi využívají lidé, kteří musí držet dietu či jsou k přepáleným olejům značně intolerantní. A vše, co k tomu budeme potřebovat, je obyčejná voda. My už tento postup používáme několik let a po každém smaženém jídle se cítíme mnohem lépe než dřív.

Postup je velmi jednoduchý. Řízky smažíme standardně tak, jak jsme zvyklí. Přitom si ale vedle do kastrůlku či hrnce dáme vařit vodu. Jakmile voda začne vřít a probublávat, je připravena. Řízek, který už chceme sundat z pánve, pak stačí napíchnout na vidličku a projet s ním vařící vodou. Některé zdroje uvádí, že jej můžeme na dvě vteřiny do vroucí vody ponořit. My ale vždy dáváme přednost kratšímu časovému intervalu, a tak je to v našem případě jen takové vteřinové smočení. Když to uděláte, uvidíte něco doslova neuvěřitelného. Prakticky všechen olej, který nasákl obal řízku, se uvolní do vařící vody a z řízku se stane mnohem zdravější pokrm.

Zní to trochu neuvěřitelně. Ani my tomu nechtěli zpočátku věřit. Stačilo ale vyzkoušet a už na tuto metodu nedáme dopustit. Mnoho lidí se ale může ptát: Nepřestane obal řízku po ponoření do vody křupat, nenasákne se vodou? Odpověď na obě otázky je ne. Obal řízku zůstane stále stejně krásně vysmažený a křupavý, voda se do něj nevsákne, ihned se vypaří. Jen je teď jídlo díky zbavení se oleje o mnoho příznivější pro náš organismus.

Tak až budete příště něco obalovat v trojobalu a smažit na oleji, vzpomeňte si na tuto radu. Můžete se vyhnout nepříjemným zažívacím problémům a udělat něco pro své zdraví.

Zpracováno na základě:

a vlastní zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz