Hlavní obsah
Cestování

Zvláštní hodiny na pražském nábřeží dokáží předpovídat budoucnost a varovat nás před tím, co přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vypadají jako obyčejné hodiny vsazené do zvláštního ústrojí. Určitě si jich na první pohled všimnete, ale dál je zkoumat nebudete. A přesto se jedná o něco jedinečného, co dokáže předpovídat budoucnost a varovat nás.

Článek

Limnigraf. To je označení pro takové hodiny, které můžeme v Praze najít hned na dvou místech. Ty známější se nacházejí v centru dění u pražské náplavky na Výtoni. Tady projde mnoho obyvatel Prahy i turistů, aniž by je takové hodiny musely nějak zvlášť zaujmout. Druhý limnigraf je na místě daleko méně exponovaném. Nachází se na nábřeží v těsné blízkosti Anežského kláštera.

Obyčejné hodiny to ale vskutku nejsou. Na to by nás mělo upozornit už to, že se na nich nacházejí dva ciferníky. Ten menší horní, to jsou vskutku klasické hodiny ukazující čas. Ale ten větší spodní ukazuje pouze číslice od 0 do 5. K čemu tam ale taková číslo jsou? Dokáží předvídat budoucnost a varovat nás před povodněmi. Limnigraf totiž měří vodní hladinu Vltavy. Někdy se mu říká také vodočet.

Foto: Rene.Tydlitat / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Detail limnigrafu na Výtoni

Tento unikátní stroj byl na Výtoni postaven již v roce 1907, v roce 2003 byl rekonstruován a je znovu plně funkční. Vysílá zprávy o stavu vodní hladiny a dokáže tak předpovídat možnost blížících se záplav. Je zde umístěn válec, jehož otáčení zajišťuje hodinový stroj a je zde také plovák, který měří výši vodní hladiny a její průtok. Každou vteřinu pak inkoustový hrot zaznačí na papír, který je obmotaný kolem válce, aktuální hodnoty.

Podíváte-li se tedy na velký ciferník, každá z číslic značí výšku vodní hladiny v metrech. Mezi velkými číslicemi jsou pak malé čárky, které tyto metry dále dělí. Nepotřebujete tedy internet, mimořádné zpravodajství, noviny, ani jiná moderní média, abyste zjistili, jak vysoko se právě hladina Vltavy nachází. V minulosti byl tento přístroj pro předpověď povodní v Praze stěžejní. S přílivem nové techniky se na něj tak trochu zapomnělo.

Jeho rekonstrukcí a znovu zprovozněním se tak alespoň připomnělo, že tady v Praze máme dvě taková krásná díla, která ničím neruší ráz okolí, neboť oba ciferníky jsou zasazeny do romantické gloriety secesního stylu. Dříve ale nesloužil pouze pro účely měření hladiny vody nebo informování kolemjdoucích o tom, kolik je hodin. Byla to zároveň meteorologická stanice.

Foto: Enfo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Limnigraf a v pozadí vyšehradský železniční most přes Vltavu

V průčelí této stavby byla totiž skříňka, která sloužila právě těmto meteorologickým účelům. Byl v ní umístěn lihový teploměr, barograf, termograf, vlasový vlhkoměr, Lambrechtův povětrností telegraf, minimální i maximální teploměr. Dnes zde tuto skříňku již nenajdeme, tento prostor je dnes zakryt železnou roletou. Můžeme se ale zblízka podívat, kde tato meteorologická stanice bývala.

Až půjdete někdy na náplavku na Výtoni nebo kolem Anežského kláštera, nezapomeňte se jej postřehnout. Budete hned vědět, kolik je hodin a jak vysoko je Vltava.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz