Hlavní obsah
Cestování

Svatováclavský víkend na Vysočině láká na řadu akcí. Stačí si jen vybrat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Barbora Jahodová

Kostýmované prohlídky v bazilice sv. Prokopa v Třebíči

Kam se vydat o nadcházejícím svátečním víkendu? Udělejte si výlet na Vysočinu! Na Třebíčsku pro vás přichystali kostýmované prohlídky, bramborobraní, turistický pochod, zámecké interiéry vyzdobené podzimními vazbami nebo dozlatova vypečenou kachnu.

Článek

28.9. Turistický pochod Rápotova podkova

V sobotu se uskuteční druhý ročník turistického pochodu Rápotova podkova. Můžete si vybrat z tras od 5 do 50 km. Pětikilometrovou trasu zvládnete i s dětským kočárkem. Start je v sokolovně v Rapoticích od 6 do 11 hodin. Po cestě jsou nachystané kontrolní a občerstvovací místa, která vám dodají potřebnou energii.

Trasy jsou vedené okolím Rapotic a zavedou vás do malebné přírody jihovýchodní Vysočiny. Cestou sestoupíte do údolí řek Chvojnice a Oslavy a ti, kteří si vyberou padesátikilometrovou trasu také na Mohelenskou hadcovou step a do údolí řeky Jihlavy. Podzim je nejkrásnějším obdobím na pěší turistiku, tak neváhejte a vydejte se s Klubem českých turistů po krásných místech na Třebíčsku.

Foto: Barbora Jahodová

Údolí řeky Chvojnice

Svatý Václav v Třebíči

Hned několik akcí připravili v sobotu a v neděli v Třebíči. V sobotu ve 13 a 14 hodin začínají v bazilice sv. Prokopa kostýmované prohlídky. Divadelní spolek z Třebíče vás seznámí s historií památky zapsané na seznamu UNESCO, poznáte benediktinský řád a jeho život v klášteře, rod Valdštejnů a stavitele Františka Maxmiliána Kaňku. Jedinečná stavba spojující románský a gotický sloh vás okouzlí svojí majestátností. Společně s bazilikou byla na seznam UNESCO zapsána také židovské čtvrť včetně hřbitova. Nenechte si ujít komentovanou prohlídku Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera nebo se jen tak procházejte malebnými uličkami židovského města.

Milovníkům vážné hudby by neměl uniknout tradiční svatováclavský koncert. Komorní orchestr Virtuosi Trebicenses zahraje v bazilice sv. Prokopa v neděli od 19 hodin. Program nabídne pestrou škálu komorní orchestrální hudby od baroka po 20. století. Můžete se těšit na skladby od Benjamina Brittena, Gustava Holsta, Johanna Sebastiana Bacha a také Leoše Janáčka, který slaví výročí 170 let od svého narození. Právě výběrem Janáčkovy hudby se orchestr Virtuosi Trebicenses připojí k oslavám Roku české hudby.

Foto: Barbora Jahodová

Třebíč

28.9. Okno do středověku Jemnice

Jak to chodilo ve středověku vám ukáží v královském městě Jemnici. Do samotné Jemnice se můžete dopravit vlakem. Jemnická dráha je technická památka a výlet vlakem se bude líbit nejen dětem. V zámeckém parku vám předvedou historické představení plné napětí a autentických středověkých scén. Na děti čeká v parku historická stezka, na které se seznámí s životem v minulosti.

Foto: Barbora Jahodová

Model města Jemnice na zámku

28.9. Bramborobraní Okříšky

K Vysočině patří neodmyslitelně brambory a na mnoha místech probíhá v září bramborobraní. Jedním z nich se stanou v sobotu Okříšky. Na Třebíčsku můžete ochutnat pekáče. Jedná se o bramborové placky plněné švestkovými povidly. Ty nebudou v Okříškách samozřejmě chybět a také ochutnáte bramboračku, bramborové spirály nebo bramboráky. Na bohatý program se můžou těšit také děti. Bude pro ně připravená stezka s úkoly, lanová dráha, skákací hrad, jízdu na koních a spoustu dalšího.

Foto: Pavel Rybníček

Bramborové pekáče

28.9. Rybářský piknik

Patříte k milovníkům ryb? Pak se vydejte v sobotu do Hrotovic. Během výlovu Dolního rybníka budete moci ochutnat rybí speciality. Své umění předvede sokolník, který má připravené letové ukázky různých dravců. V Hrotovicích si udělejte také čas na návštěvu místního muzea. Uvidíte zde model tvrze a zaniklé vesnice Mstěnice, ke které vás zavede zelená turistická značka. Součástí muzea je rovněž expozice mobilních telefonů, jediná svého druhu na Vysočině.

Foto: Barbora Jahodová

Zaniklá vesnice Mstěnice

29.9 Ovčí den

Všechno, co jste chtěli vědět o ovcích, ale báli jste se zeptat! Udělejte si výlet do Ekocentra Chaloupky v Nové Brtnici. Pojďte se podívat na stříhání ovcí, ochutnat speciality ze skopového masa nebo brynzy a vyzkoušet si práci s vlnou nebo výrobu sýra. Projděte si zábavná stanoviště pro děti i dospělé a poslechněte si k tomu živou hudbu nebo se seznamte s Kozám spolkem z Třebíče. Na ovčím jarmarku na místě si také můžete koupit občerstvení, čepované pivo a drobné rukodělné předměty.

Nedaleko Chaloupek nad Zašovicemi se vypíná Salátův kopec. Uvidíte z něj velkou část Třebíčska, ale také třeba Žďárské vrchy. Okolní přírodu představuje naučná stezka, která začíná právě na Chaloupkách.

Zámecký areál Jaroměřice nad Rokytnou

Jako v barokní pohádce se budete cítit v Jaroměřicích nad Rokytnou. Rodové sídlo nechal přestavět hrabě Jan Adam z Questenberka po návratu z kavalírské cesty po Evropě. To, co viděl ve světě, chtěl mít i doma. Nejvíce mu učaroval palác ve Versailles a podle něj nechal přestavět i Jaroměřice. Zámek se pyšní bohatě zdobenými interiéry. Ty jsou nyní vyzdobeny podzimními dekoracemi ze zámecké zahrady. Druhá prohlídková trasa vás provede hostinskými pokoji a kuchyní. Za procházku stojí bezpochyby francouzská zahrada přecházející volně v anglický park. V zahradě můžete obdivovat sochy antických božstev.

Nedílnou součástí zámku je chrám sv. Markéty. Barokní perla Vysočiny prošla zdařilou rekonstrukcí. Barokní interiér zdobí nové liturgické zařízení od akademického sochaře Otmara Olivy. Komentovaná prohlídka vás zavede kromě hlavní lodi i do depozitáře, hraběcí oratoře nebo k varhanám. Na ty vám průvodce zahraje. Tento zážitek umocní návštěvu výjimečného místa, jakým kostel je.

Foto: Barbora Jahodová

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou

Svatováclavská kachna

Na křupavou kachnu se zelím a knedlíky se vydejte třeba do Nových Syrovic. Narodil se zde Jan Jiří Grasel. Říkáte si, že vám jeho příjmení něco připomíná? Je tomu skutečně tak. Z příjmení Grasel vznikla jedna česká nadávka. Nemusíme jistě dodávat která. Kachnu si můžete dát v penzionu, která je pojmenovaný po obávaném loupežníkovi. Vydatný oběd spláchněte stejnojmenným pivem. Místními lesy vede naučná stezka, jedna z osmi Graselových stezek. V lesích u Nových Syrovic najdete tři drobné stavby – rotundu, lusthaus a špici. Tyto stavby mají symbolizovat kostel, který nedovolila postavit církev majiteli syrovického panství. Jedná se ovšem pouze o pověst. Procházka v dubohabrových lesích zvláště v babím létě vás okouzlí.

Na Třebíčsku si to zamilujete!

Foto: Adam Kubíček

Graselova stezka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám