Článek
A jak to tak vypadá, máme tu tohle dilema znovu. Melta, nebo také ječná káva, se totiž právě teď vrací ve velkém stylu. A důvodů je hned několik.
Nápoj, který tělu dělá službu
Na rozdíl od klasické kávy neobsahuje ječná káva ani kapku kofeinu, takže nezvyšuje krevní tlak, nedráždí žaludek a nenarušuje spánek. To jsou benefity, kterými bychom měli jednoznačně začít. Přesto to však není jen tak nějaké obyčejné pití, ve skutečnosti dokáže naše tělo příjemně „probudit“ – jen jiným způsobem. Místo kofeinu nebo podobných povzbuzovačů mu totiž dodává vitaminy skupiny B, minerály, antioxidanty a hlavně vlákninu (ta mimo jiné skvěle prospívá trávení).
Za vším spočívá tajemství její výroby. Zrna ječmene se totiž při výrobě neloupou, a právě proto si uchovávají většinu cenných látek. Nápoj tak nejen dobře chutná, ale má i šikovné zdravotní přínosy. Jeho pravidelné popíjení například pomáhá i snižovat cholesterol, stabilizuje hladinu cukru v krvi a jako bonus také skvěle podporuje správnou činnost střev. Navíc se ječná káva díky své snadné stravitelnosti doporučuje i těm, kdo trpí žaludečními potížemi nebo vysokým tlakem.
Od nouzovky k superpotravině
Možná to nevíte, ale tohle nevšední pití má za sebou opravdu zajímavou historii. Původně vzniklo z nouze – lidé si ji připravovali v době válek nebo hospodářských krizí, kdy byla pravá káva jednoduše nedostupná (myšleno samozřejmě pro běžné obyvatelstvo). Lidé tehdy pražili ječmen, žito nebo čekanku, aby vytvořili něco, co připomínalo kávu alespoň vzhledem a vůní (o chuti se totiž příliš mluvit nedalo, byť i tenhle nápoj si samozřejmě našel svoje příznivce).
Jak si ji správně připravit
Dnes už to ale žádná nouzovka opravdu není. Ječnou kávu seženete ve většině supermarketů i v prodejnách zdravé výživy. A přípravu budete mít hotovou doslova raz dva – stačí nasypat jednu až dvě lžičky do hrnku, zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát. Samozřejmě si ji poté můžete dochutit podle sebe – klidně použijte jakékoli mléko nebo koření. A můžete ji dokonce smíchat i s klasickou kávou – získáte tak jemnější variantu s menším množstvím kofeinu.
A co vy – zkusili jste někdy ječnou kávu, nebo zůstáváte věrní té pravé s kofeinem?
Zdroj: Autorský text, Epicurious, Caffecorsini