Článek
Včely produkují množství látek, ze kterých má lidstvo užitek. Med se užívá například při léčbě kašle, propolis k urychlení hojení, mateří kašička je považována za elixír zdraví a vitality. Včelí vosk má široké využití v kosmetice, lékařství i při výrobě svíček. Trochu opomíjeným produktem je včelí pyl, což je obrovská škoda, protože pomáhá s prevencí i léčbou mnoha onemocnění.
Konzumace včelího pylu má mnoho výhod
Včelí produkty, jako med, propolis či samotný pyl se v lidové léčbě užívají od nepaměti. Med i propolis jsou běžně známy a často se při domácí léčbě používají k léčbě mnoha neduhů. Pyl však bývá často přehlížený, přestože má mnoho pozitivních vlastností. Dle vědeckých studií má právě pyl značné pyl protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Také přispívá ke snížení krevního tlaku a vykazuje protinádorové vlastnosti.
Tím ale výhody jeho užívání zdaleka nekončí. Lékařka Alana Biggers, M.D., MPH dále vyzdvihuje tyto pozitivní přínosy včelího pylu:
- Chrání před vážnými nemocemi: Pravidelná konzumace pylu pomáhá v boji s volnými radikály a tím tělo chrání před chronickými chorobami, včetně rakoviny a cukrovky 2. typu.
- Prospívá srdci: Pyl snižuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako jsou vysoké hladiny lipidů a cholesterolu v krvi.
- Podporuje játra: Včelí pyl může být účinným lékem proti hepatitidě a nealkoholickému ztukovatění jater.
- Chrání před nemocemi: Antioxidanty obsažené ve včelím pylu mohou snižovat závažnost a výskyt alergií a ničit některé škodlivé bakterie, jako jsou E. coli, salmonela, Pseudomonas aeruginosa a bakterie způsobující stafylokokové infekce.
- Urychluje hojení ran: Včelí pyl má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou podporovat hojení ran.
Včelí pyl koupíte u většiny včelařů
Včelí pyl zakoupíte v některých obchodech se zdravou výživou a online přímo od včelařů. Nejčastěji se prodává ve formě kuliček nebo také kapslí či kapek a 100g vás vyjde zhruba na 100,- Kč. Co se týče užívání, můžete jej konzumovat hned několika způsoby:
- Samotný: Můžete ho jíst přímo, ale je důležité ho dobře rozžvýkat, aby se maximalizovalo vstřebávání živin.
- Přidání do jídla: Pyl můžete přidat do cereálií, kaší, smoothies, jogurtů nebo salátů.
- Pečení: Můžete ho použít i při pečení, například do muffinů, chleba nebo müsli tyčinek.
- Jako nápoj: Včelí pyl můžete také rozmíchat ve vlažné vodě a nechat stát přes noc, aby se lépe vstřebával. Takto připravený nápoj je bohatý na živiny a může být snadněji stravitelný.
Zdroj: PubMed, Healthline, Události247