Článek
Jenže v posledních letech se z něj podle mínění naší redakce stala tak trochu luxusní surovina. Nelze přehlédnout, že jeho cena letí nahoru – a tak je pochopitelné, že když už do něj investujete, chcete kvalitu, která za to opravdu stojí. Jenže jak poznat opravdu kvalitní výrobek? Pomoci může nezávislý test.
Máslo pod lupou: Testovalo se 16 různých značek
Spotřebitelský magazín dTest je testováním nejrůznějších potravin nebo například kosmetických výrobků známý. A tentokrát posvítil na másla, která běžně potkáte v českých obchodech. V testu bylo 16 výrobků – od privátních značek supermarketů přes známé firmy až po stále oblíbenější bio produkty. Odborníci hodnotili obsah tuku a vody (protože v másle by se opravdu nic moc navíc nacházet nemělo, jak dokazuje například Roman Paulus při jeho výrobě ze šlehačky), ale hlavně to, co zajímá nás všechny: chuť, vůni, roztíratelnost a celkovou kvalitu.
Dvě másla vynikla. Skvělá chuť a ještě za rozumnou cenu
Nejlépe z testu vyšly dvě značky, které mile překvapily nejen kvalitou, ale i cenou. A co víc – obě seženete v běžném obchodě. Do malých prodejniček nebo na farmářské trhy tak cestu vážit opravdu nemusíte. A kdo tedy dopadl nejlépe?
• Billa České máslo 84 % tuku
• Milkpol máslo
Obě másla byla chválena za výbornou chuť, strukturu i snadné roztírání (což je chtě nechtě vlastnost, kterou spotřebitelé vyžadují podle našich zkušeností stále častěji – tvrdým kostkám, které musí na lince desítky minut povolovat, už zkrátka a dobře odzvonilo). A to nejlepší? Cena balení se pohybuje kolem 60 až 70 korun, což je na dnešní poměry až podezřele férové, přičemž v akci se můžete dostat i na polovinu.
Nenechte se napálit: Není máslo jako máslo
Ovšem zorientovat se v tomto zboží můžete snadno i vy sami – stačí se jen podívat na názvy, které vám bývají v regálech s tímto zbožím často nabízeny (mnohdy jako pokus o vylepšení laciného dojmu z balení nebo z produktu jako takového). Tady je malý tahák:
• Tradiční máslo – opravdu máslo z mléka nebo smetany. Žádná náhražka.
• Čerstvé máslo – tohle zboží nesmí být starší než 20 dnů od výroby.
• Farmářské a selské máslo – tak tohle je jen a pouze marketing. Tato značení zní sice hezky, ale nemají žádná specifická pravidla.
• Stolní máslo – může být dlouho zmražené (až 2 roky). Chuťovka, že?
• Polotučné máslo – méně tuku (60–62 %), ale taky méně chuti.
Pokud si tedy chcete pochutnat, dívejte se hlavně na obsah tuku (ideálně 82–84 %) a složení. Nic navíc by se totiž v másle nacházet opravdu nemělo.
Jak se orientujete v tomto sortimentu vy?
Zdroj: Dtest, YouTube, Lex, Europa, Události247