Hlavní obsah

Nejlepší máslo na českém trhu: Odborníci testovali 16 oblíbených značek a vítězové jsou jasní

Foto: Julikalucky / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Krájení másla

Máslo, to je bezpochyby základ každé poctivé kuchyně. Stačí ho namazat na čerstvý rohlík, přidat pod míchaná vajíčka, nebo s ním třeba zadělat těsto na bábovku.

Článek

Jenže v posledních letech se z něj podle mínění naší redakce stala tak trochu luxusní surovina. Nelze přehlédnout, že jeho cena letí nahoru – a tak je pochopitelné, že když už do něj investujete, chcete kvalitu, která za to opravdu stojí. Jenže jak poznat opravdu kvalitní výrobek? Pomoci může nezávislý test.

Máslo pod lupou: Testovalo se 16 různých značek

Spotřebitelský magazín dTest je testováním nejrůznějších potravin nebo například kosmetických výrobků známý. A tentokrát posvítil na másla, která běžně potkáte v českých obchodech. V testu bylo 16 výrobků – od privátních značek supermarketů přes známé firmy až po stále oblíbenější bio produkty. Odborníci hodnotili obsah tuku a vody (protože v másle by se opravdu nic moc navíc nacházet nemělo, jak dokazuje například Roman Paulus při jeho výrobě ze šlehačky), ale hlavně to, co zajímá nás všechny: chuť, vůni, roztíratelnost a celkovou kvalitu.

Dvě másla vynikla. Skvělá chuť a ještě za rozumnou cenu

Nejlépe z testu vyšly dvě značky, které mile překvapily nejen kvalitou, ale i cenou. A co víc – obě seženete v běžném obchodě. Do malých prodejniček nebo na farmářské trhy tak cestu vážit opravdu nemusíte. A kdo tedy dopadl nejlépe?

Billa České máslo 84 % tuku

Milkpol máslo

Obě másla byla chválena za výbornou chuť, strukturu i snadné roztírání (což je chtě nechtě vlastnost, kterou spotřebitelé vyžadují podle našich zkušeností stále častěji – tvrdým kostkám, které musí na lince desítky minut povolovat, už zkrátka a dobře odzvonilo). A to nejlepší? Cena balení se pohybuje kolem 60 až 70 korun, což je na dnešní poměry až podezřele férové, přičemž v akci se můžete dostat i na polovinu.

Nenechte se napálit: Není máslo jako máslo

Ovšem zorientovat se v tomto zboží můžete snadno i vy sami – stačí se jen podívat na názvy, které vám bývají v regálech s tímto zbožím často nabízeny (mnohdy jako pokus o vylepšení laciného dojmu z balení nebo z produktu jako takového). Tady je malý tahák:

• Tradiční máslo – opravdu máslo z mléka nebo smetany. Žádná náhražka.

• Čerstvé máslo – tohle zboží nesmí být starší než 20 dnů od výroby.

• Farmářské a selské máslo – tak tohle je jen a pouze marketing. Tato značení zní sice hezky, ale nemají žádná specifická pravidla.

• Stolní máslo – může být dlouho zmražené (až 2 roky). Chuťovka, že?

• Polotučné máslo – méně tuku (60–62 %), ale taky méně chuti.

Pokud si tedy chcete pochutnat, dívejte se hlavně na obsah tuku (ideálně 82–84 %) a složení. Nic navíc by se totiž v másle nacházet opravdu nemělo.

Jak se orientujete v tomto sortimentu vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz