Hlavní obsah

Nejlepšímu masu se Češi vyhýbají obloukem. Podle Němců je to obrovská chyba. Dejte mu šanci

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pečená husa

V Česku je přebytek velmi kvalitního masa, protože jej Češi prostě nejedí. Vyváží se tedy do zahraničí.

Článek

Husí maso má v české kuchyni dlouhou tradici, spojenou především se svátkem svatého Martina. Přesto je jeho spotřeba v Česku velice nízká, průměrně jen 300 gramů na osobu ročně. Důvodem může být vyšší cena, delší doba přípravy a to, že lidé dají často jednoduše přednost jiným druhům masa, jako je kuřecí nebo vepřové. V důsledku toho se však jedno z nejzdravějších mas, které se v Česku vyrobí vyváží do zahraničí, zejména do Německa.

I když je tučnější, je zdravější

Husí maso je bohaté na kvalitní bílkoviny, které podporují regeneraci organismu a tvorbu svalové hmoty. Obsahuje také zdravé tuky, zejména nenasycené mastné kyseliny, které dle výzkumů snižují hladinu špatného cholesterolu a podporují kardiovaskulární systém. Je také zdrojem vitamínů skupiny B, železa, zinku a selenu, které posilují imunitu a nervový systém.

Češi přesto upřednostňují jiné druhy masa, zejména vepřové a kuřecí. Vepřové však obsahuje více nasycených tuků, což může zvyšovat hladinu cholesterolu. A kuřecí, i když je dietní, protože má nižší obsah tuku a je snadno stravitelné zase obsahuje méně železa a selenu než husí maso. I když je tedy husí maso tučnější, jeho tuky jsou zdravější a obsahuje více vitamínů a minerálů než zmiňované kuřecí a vepřové.

Husa na moderní způsob

Pokud vám tradiční pečená husa s knedlíkem přijde příliš těžká nebo se vám již přejedla, vyzkoušejte husí maso v modernějším kabátku. Třeba se vám zalíbí jedna z těchto variant, kdy je husí maso připraveno lehčím způsobem:

  • Konfitovaná husí prsa na salátu z rukoly a pečené dýně: Jemně konfitované husí maso servírované na svěžím salátu s oříškovou chutí rukoly a sladkou pečenou dýní.
  • Husí tacos s pikantní salsou a avokádovým dipem: Trhané husí maso podávané v měkkých kukuřičných tortillách s pikantní rajčatovou salsou a krémovým avokádovým dipem.
  • Husí paštika s brusinkovým chutney a opečeným toastem: Jemná paštika z husích jater doplněná o sladkokyselé brusinkové chutney pro dokonalý chuťový kontrast.
  • Grilovaná husí prsa s citrusovým glazé a bylinkovou quinoa: Šťavnatá husí prsa s lehkým citrusovým přelivem, servírovaná s voňavou bylinkovou quinoa místo klasického knedlíku.
  • Smažené nudle s kachním masem: Tento recept kombinuje kachní prsa s asijskými chutěmi, jako je zázvor, česnek a sójová omáčka. Nudle se restují se zeleninou a kachním masem. Recept je velice jednoduchý a zvládne jej i začátečník.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz