Hlavní obsah

Nejzdravější ovoce světa: Češi mají naprosto mylné představy, je čas zapomenout i na jablko

Foto: Freepik

Ovoce

Určitě jste to už někdy slyšeli od babičky nebo ze staré školy: „Jedno jablko denně a doktora netřeba.“ Jenže jak se zdá, tahle moudrost už trochu ztrácí šťávu. A to doslova.

Článek

Vědci z americké William Paterson University si totiž dali tu práci a pořádně propátrali, které ovoce a zelenina nám skutečně dělají nejlíp. Zaměřili se na jejich účinky na tělo i zdraví. A výsledek? Inu, ten je poněkud kyselý.

Jablko? Je dobré, ale ne top

V rámci studie tihle šikulové porovnali celkem 41 druhů ovoce a zeleniny, jak píše web Baku. Přitom hodnotili, kolik toho která potravina obsahuje – počítaly se vitamíny, vláknina, minerály i antioxidanty. Zkrátka a dobře všechno, co dělá našemu tělu dobře.

No a zatímco zelenina válcovala první místa – klasickými topovkami byla růžičková kapusta, špenát nebo fazolky – ovoce se krčilo až někde vzadu. Vsadíme se, že vás to překvapí, ale první ovocný zástupce se do žebříčku dostal až na 28. místo. A ne, nebylo to ono obligátní jablko, to skončilo ještě níž! Sice neurazí, ale slávu devadesátek už má dávno za sebou.

Vítěz? Ten nejkyselější – citron!

Ano, vážení, nejzdravější ovoce není sladké, ale pěkně křivohubkové – citron. Tenhle žlutý základ citronády vám možná při konzumaci nevyloudí právě úsměv, ale pod slupkou skrývá neskutečný arzenál zdraví.

Je totiž doslova napěchovaný vitamínem C, flavonoidy a antioxidanty. A právě ona jeho pověstná kyselost je podle stránek IsnGlobal v boji za silnou imunitu spojencem číslo jedna. Zkrátka citron je malý, ale šikovný. Dokáže povzbudit trávení, pomoct tělu vstřebat železo, posílit cévy a – a aby toho nebylo málo – tak také jako bonus zlepšit stav kůže i imunity.

Jak ho dostat do jídelníčku?

Uznejme, že zakousnout se do citronu není pro slabé povahy. Ale kdo říká, že ho musíte cucat jako pomeranč? Ve skutečnosti to jde mnohem jednodušeji:

Ranní sklenice vody s citronem – to není jen móda z Instagramu, ale taky skvělý start dne.

Citron do salátu nebo polévky – dodá jim šmrnc i svěžest.

Kostky citronové šťávy do mrazáku – v případě potřeby je jen vhodíte do čaje nebo omáčky.

A co tedy s tím jablkem?

Ne, nebojte, jablka určitě vyhazovat nebudeme, i když se neumístila na nijak oslnivé pozici. Stále jsou dobrým zdrojem vlákniny a cukrů, mají pozitivní vliv na trávení a na svačinu jsou rozhodně lepší než citron. Jen už nejsou tím superovocem, za jaké jsme je kdysi považovali.

Jaké ovoce máte nejraději vy?

Zdroj: Autorský text, Baku, IsnGlobal, Události247

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz