Článek
Tilápie je totiž v Česku čím dál populárnější. Lidem je sympatické především to, že je levná, dostupná, její bílé maso vypadá zdravě a jako bonus chutná i docela dobře. Jenže za tou lákavou cenovkou se může skrývat problém, o kterém jste nejspíš doteď nic netušili.
Levná ryba, která vás může vyjít draho
Podle informací, které pronikly na veřejnost, totiž drtivá většina tilápií dovážených do Česka pochází z velkochovů v Asii (farmy na tyhle rybky konkrétně najdete hlavně v Číně, Vietnamu, Thajsku nebo na Filipínách). A právě tam se dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát.
Krmení odpadky i výkaly? Ano, realita mnoha farem
Zní to nechutně? Nedivíme se, protože to nechutné opravdu je. Některé ryby jsou na těchto farmách krmeny potravinářskými zbytky, plesnivými zbytky rýže nebo dokonce zvířecími exkrementy (které ale rybám zas docela chutnají, to se musí nechat). Provozovatelé tím šetří náklady, protože čím levněji rybu vykrmí, tím víc na ní nakonec vydělají.
Ale to by ještě nebylo to nejhorší (ono koneckonců, v přírodě by se taky živily lecčím). V těchto přeplněných nádržích navíc bývá voda plná bakterií, antibiotik a těžkých kovů – a to všechno se samozřejmě nakonec dostane do jejího masa. Ještě máte chuť dát si ji na talíř?
Nutričně? Nic moc
Možná si říkáte, že to určitě nebude tak hrozné. A vůbec, ryby se přece jíst mají, tak proč ne tilápie? Tak se pojďme podívat do nutričních tabulek. Zjistíte v nich, že tilápie obsahuje jen minimum omega-3 mastných kyselin – ano, právě těch, které jsou prospěšné pro mozek, srdce i imunitu, a které u ryb obvykle hledáme (protože v jiných druzích masa je jich opravdu poskrovnu).
Místo toho v nich můžete najít nebezpečné látky v čele s rtutí, dioxiny nebo PCB, které mají dokázané karcinogenní účinky. Ano, tohle všechno dostanete za cenu kolem stovky za kilo. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, proč je tahle ryba tak levná, tak už to víte. Kupte si proto raději jednou za čas třeba českého pstruha – pro své zdraví uděláte víc, než kdybyste každý týden konzumovali právě tilápii.
A co vy? Víte, odkud pochází ta, kterou si dáváte k obědu?
Zdroj: Autorský text, Healthline, Global Seafoods North America, Události247