Článek
Tahle malá kulatá potvůrka je totiž doslova nadupaná živinami. Ne, neděláme si legraci – ať už si je dáváte k snídani, obědu nebo večeři, nikdy s nimi neuděláte chybu. Ale víte, jak je připravit, aby vaše tělo dalo ze sebe opravdu to nejlepší? Pojďme si na to posvítit.
Proč jsou vejce taková výhra?
Pro začátek se vraťme k oné proklamované výživové hodnotě. Vejce je takový přírodní multivitamín – a navíc chutná skvěle (rozhodně lépe než všechny ty tabletky z lékárny. Pokud tedy na něj nejste zrovna alergičtí, ale to už je jiná písnička). Obsahuje totiž všechno možné: vitamíny A, D, E, K, a k tomu celou partu béček – B2, B6, B12, jak informuje web Foodess. Najdete v něm i důležité minerály jako železo, vápník, zinek, fosfor nebo třeba selen. A abychom nezapomněli, najdete v něm rovněž omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají srdci i mozku.
Co ale dělá vejce vejcem, je bílkovina – tedy protein, pokud to chcete říct odborně. Díky ní vás na dlouho zasytí a dodá energii. Zvlášť k snídani je to trefa do černého. Ale aby bylo jasno – opravdu záleží na tom, jak si ho připravíte.
Natvrdo, nebo naměkko? Co je zdravější?
Možností, jak vejce připravit, je spousta – to určitě dobře zná každý, kdo s nimi někdy měl v kuchyni co do činění. Natvrdo, naměkko, míchaná, volské oko, omeleta… A každý z nás má nepochybně svého favorita. Jenže jak tuhle dobrotu připravit, aby tělu co nejvíce prospěla?
Odpověď je podle stránek HealthLine jasná: čím méně je vejce vařené, tím víc si uchová prospěšných látek. Jinými slovy – vejce naměkko je zdravější než natvrdo. Proč? Protože dlouhým vařením se některé vitamíny a bílkoviny znehodnotí. Tak prosté to je. Navíc se při delším varu zhoršuje stravitelnost obsažených bílkovin, což také není dobře.
Takže je určitě lepší dopřát si k snídani míchaná než deset minut vařeného tvrďáka. Ale myslete při tom na to, že je rozdíl mezi míchanými vejci připravenými na maličké lžičce másla a těmi, co doslova plavou ve slanině a sádle. V takovém případě se totiž zdravý efekt dost ztrácí.
Jak vejce nejraději připravujete vy?
Zdroj: Autorský text, Foodess, HealthLine, Události247