Článek
Ráno většina lidí začíná vydatnou snídani, která jim dodá energii. Mnozí však potřebují trochu více, aby se nastartovali a většinou v tomto ohledu spoléhají na šálek silné kávy. Existuje však nápoj, který vás nabudí ještě lépe a navíc vám pomůže s hubnutím a nabízí řadu dalších výhod, které vás příjemně překvapí.
Vyměňte kávu za zelený čaj
Problém kávy spočívá v tom, že způsobuje náhlé výkyvy energie. Na chvíli vás skutečně povzbudí, energie však brzy klesne ještě níže, než byla před jejím vypitím. Mnoho lidí tak musí sáhnout po dalším šálku. Jak ale varuje lékař Donald Hensrud, M.D., káva ve velkém množství tělu neprospívá, přemíra kofeinu totiž může způsobit úzkost, bolest hlavy nebo zrychlení srdečního tepu. Dlouhodobě pak řídnutí kostí či zvýšení hladiny cholesterolu.
V menším množství je kofein naopak pro tělo prospěšný. Dle výzkumů pomáhá předcházet Parkinsonově chorobě, cukrovce 2. typu i demenci. Je proto vhodné vyměnit kávu za zelený čaj, který kofein také obsahuje, ale v menším množství. Díky tomu zajišťuje i mírnější a stabilnější nástup energie, což může pomoci předejít jejímu náhlému poklesu. Energie vám tak vydrží déle a vy budete kofein přijímat ve správném množství.
Výhody zeleného čaje
Kromě výše zmíněných výhod má zelený čaj i množství dalších výhod. Pokud vyměníte kávu za zelený čaj, budete se cítit klidnější a budete se lépe soustředit. Zelený čaj je navíc plný antioxidantů, zejména epigalokatechin galátu (EGCG), který je spojen s mnoha zdravotními přínosy, jako například ochrana buněk před poškozením a podpora zdravého srdce. Zelený čaj obsahuje i látky, které posilují imunitu a zpomalují stárnutí.
Zelený čaj obsahuje také katechiny, které podporují metabolismus a mohou pomoci při spalování tuků. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace zeleného čaje může významně přispět k lepší regulaci hmotnosti, zejména pokud jej skombinujete se zdravým životním stylem, tedy zdravou stravou a dostatkem fyzického pohybu. Jeho příprava může být navíc příjemným ranním rituálem.
Jak správně připravit zelený čaj
Chcete-li si výhody zeleného čaje skutečně užít, je důležité jej správně připravit. V první řadě je důležité si vybrat kvalitní zelený čaj, ideálně sypaný. Čaj nezalévejte vroucí vodou. Teplota vody by měla být kolem 70–80 °C, aby se zachovaly prospěšné látky. Louhujte jej spíše kratší dobu, stačí 2–3 minuty. Příliš dlouhé louhování může způsobit hořkost. Čaj můžete dochutit citronem, mátou či medem. Med však přidávejte až po zchladnutí čaje na pokojovou teplotu.
Zdroj: MayoClinic, PubMed, PubMed