Hlavní obsah

Toto mezi Čechy velmi oblíbené ovoce může člověku zničit cévy. Studie před ním důrazně varují

Foto: Freepik

Ovoce

Ovoce nesmí ve zdravém jídelníčku chybět. Některé druhy vám však zdraví spíše poškodí než posílí.

Článek

Ovoce je obecně považováno za zdravou součást stravy. Je přece plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Nicméně, ne všechno ovoce je pro vaše zdraví stejně prospěšné. Pozor byste si měli dát zejména na konzervované a proslazené ovoce. Tyto produkty totiž často obsahují vysoké množství přidaného cukru a dalších nezdravých složek, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví.

Je konzervované ovoce skutečně přežitek?

Za dob našich babiček bylo zavařování ovoce na zimu naprosto běžnou rutinou. I dnes mnoho lidí přebytky ze zahrádky raději zavaří než zamrazí. Pokud si ovoce zavařujete sami, nepřeženete to s cukrem a nekonzumujete pak zavařené ovoce denně, není to až tak velký problém. To se však nedá tvrdit o průmyslově vyráběném konzervovaném ovoci. Konzervované ovoce totiž často plave v sirupu, který obsahuje obrovské množství přidaného cukru. Například konzervované broskve mohou dle redaktorů webu Mashed obsahovat až 15 gramů přidaného cukru na půl šálku. Tento přidaný cukr může přispívat k nadměrnému příjmu kalorií a potažmo tedy i ke zvýšenému riziku obezity, cukrovky a srdečních onemocnění. Konzervované ovoce také často obsahuje umělá barviva a konzervanty, které také mají na zdraví negativní vliv.

Pozor i na proslazené ovoce

Proslazené ovoce, jako jsou sušené meruňky nebo ananas, je často obaleno v cukru, aby bylo sladší a tedy i chutnější. Tento přidaný cukr ale zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, obezity a dalších zdravotních problémů. Studie ukazují, že vysoký příjem přidaného cukru může vést k zánětům, inzulínové rezistenci a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.

Ovoce proto raději konzumujte čerstvé, v dnešní době jej lze přece bez problémů sehnat celoročně. Pokud máte zahradu a tedy i vlastní ovoce, zvažte raději možnost zamražení či nasušení přebytků než jejich klasické zavaření v cukrovém nálevu. A v neposlední řadě, pokud potřebujete skutečně koupit kompot, čtěte etikety a pokuste se vyhnout přidanému cukru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz