Článek
Ovoce je obecně považováno za zdravou součást stravy. Je přece plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Nicméně, ne všechno ovoce je pro vaše zdraví stejně prospěšné. Pozor byste si měli dát zejména na konzervované a proslazené ovoce. Tyto produkty totiž často obsahují vysoké množství přidaného cukru a dalších nezdravých složek, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví.
Je konzervované ovoce skutečně přežitek?
Za dob našich babiček bylo zavařování ovoce na zimu naprosto běžnou rutinou. I dnes mnoho lidí přebytky ze zahrádky raději zavaří než zamrazí. Pokud si ovoce zavařujete sami, nepřeženete to s cukrem a nekonzumujete pak zavařené ovoce denně, není to až tak velký problém. To se však nedá tvrdit o průmyslově vyráběném konzervovaném ovoci. Konzervované ovoce totiž často plave v sirupu, který obsahuje obrovské množství přidaného cukru. Například konzervované broskve mohou dle redaktorů webu Mashed obsahovat až 15 gramů přidaného cukru na půl šálku. Tento přidaný cukr může přispívat k nadměrnému příjmu kalorií a potažmo tedy i ke zvýšenému riziku obezity, cukrovky a srdečních onemocnění. Konzervované ovoce také často obsahuje umělá barviva a konzervanty, které také mají na zdraví negativní vliv.
Pozor i na proslazené ovoce
Proslazené ovoce, jako jsou sušené meruňky nebo ananas, je často obaleno v cukru, aby bylo sladší a tedy i chutnější. Tento přidaný cukr ale zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, obezity a dalších zdravotních problémů. Studie ukazují, že vysoký příjem přidaného cukru může vést k zánětům, inzulínové rezistenci a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.
Ovoce proto raději konzumujte čerstvé, v dnešní době jej lze přece bez problémů sehnat celoročně. Pokud máte zahradu a tedy i vlastní ovoce, zvažte raději možnost zamražení či nasušení přebytků než jejich klasické zavaření v cukrovém nálevu. A v neposlední řadě, pokud potřebujete skutečně koupit kompot, čtěte etikety a pokuste se vyhnout přidanému cukru.
Zdroj: Mashed, Harvard, Události247