Článek
Takže jsme se ani nenadáli, a na našich talířích se zabydlely špagety, sushi nebo burgery, přičemž se staré dobré recepty pomalu ale jistě vytrácely. Teď ale přichází obrat.
Je to tradice – není to tradice
Naše redakce zjistila, že mladí Češi teď objevují tradiční jídla znovu – ovšem často si je připravují v lehčí, modernější verzi. A vlastně se tomu nedivíme – vzpomínky na dětství jsou mnohdy doslova balzámem na duši. Tak proč si nedopřát někdejší „nezdravé“ pokrmy trochu moderně a bez výčitek, které by se při konzumaci jejich „plnotučné“ verze jistě dostavily?
Krupicová kaše v novém kabátě
Krupicovka neboli také jednoduše krupicová kaše byla dřív pro spoustu rodin nezbytným základem rychlého jídla. Aby také ne – zapotřebí bylo jen mléko, krupice, máslo a také trochu cukru a kakaa navrch. Nic víc nebylo potřeba. Příprava byla rychlá a každý si na ní pochutnal.
A věřte nebo ne – dnes se tahle oblíbená strava našich dětských let vrací, ale už ne jen v té obyčejné podobě. Kavárny ji servírují s čerstvým ovocem, oříšky, dokonce i s chia semínky nebo matchou a kulinářské časopisy nabízejí další varianty, které jí dodávají tu zajímavou barvu a tu dokonce i špetku exotiky. A aby toho nebylo málo, objevují se i varianty s kokosovým mlékem. Z původně jednoduchého jídla se tak stává moderní dezert, po kterém si vůbec nebudete připadat těžcí a přejezení.
Čočka na kyselo už není „chudinské jídlo“
Čočka na kyselo bývala symbolem skromnosti a také povinným novoročním obědem (připomínala totiž penízky, takže měla do nového roku přinést hojnost). Dnes ji ale mladí oceňují z úplně jiného důvodu – je jednoduchá, rychlá a zdravá.
Luštěniny totiž obsahují spoustu bílkovin a dalších cenných látek, které náš organismus rozhodně ocení. A co víc, místo klasické hnědé čočky se čím dál častěji používá ta červená. Má totiž celou řadu výhod – chutná skvěle, nemusí se namáčet, uvařená je opravdu raz dva a navíc je šetrnější k trávení. A mouka na zahuštění? Ta už není potřeba.
Časy, kdy v čočkovce musela doslova a do písmene stát lžíce, jsou totiž už dávno pryč. Oblíbená je i varianta s čerstvou nebo lehce podušenou zeleninou. Takové jídlo pak připomíná něco z indické kuchyně, která je aktuálně značně cool a trendy. Navíc je jídlo z luštěnin stále ještě levné – a no tak teď spojíte výživnou stránku svého oběda s tou ekonomickou.
A co vy – vracíte se občas k jídlům, která vám kdysi s láskou vařila babička?