Hlavní obsah

Tradiční jídla našich babiček se vrací do módy: Kavárny podávají i vylepšenou verzi krupicové kaše

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Krupicová kaše

Když se řekne česká klasika, většina z nás si vybaví vůni kuchyně u babičky. Jenže postupem času se tradiční česká gastronomie mění, jak jsme si všimli.

Článek

Takže jsme se ani nenadáli, a na našich talířích se zabydlely špagety, sushi nebo burgery, přičemž se staré dobré recepty pomalu ale jistě vytrácely. Teď ale přichází obrat.

Je to tradice – není to tradice

Naše redakce zjistila, že mladí Češi teď objevují tradiční jídla znovu – ovšem často si je připravují v lehčí, modernější verzi. A vlastně se tomu nedivíme – vzpomínky na dětství jsou mnohdy doslova balzámem na duši. Tak proč si nedopřát někdejší „nezdravé“ pokrmy trochu moderně a bez výčitek, které by se při konzumaci jejich „plnotučné“ verze jistě dostavily?

Krupicová kaše v novém kabátě

Krupicovka neboli také jednoduše krupicová kaše byla dřív pro spoustu rodin nezbytným základem rychlého jídla. Aby také ne – zapotřebí bylo jen mléko, krupice, máslo a také trochu cukru a kakaa navrch. Nic víc nebylo potřeba. Příprava byla rychlá a každý si na ní pochutnal.

A věřte nebo ne – dnes se tahle oblíbená strava našich dětských let vrací, ale už ne jen v té obyčejné podobě. Kavárny ji servírují s čerstvým ovocem, oříšky, dokonce i s chia semínky nebo matchou a kulinářské časopisy nabízejí další varianty, které jí dodávají tu zajímavou barvu a tu dokonce i špetku exotiky. A aby toho nebylo málo, objevují se i varianty s kokosovým mlékem. Z původně jednoduchého jídla se tak stává moderní dezert, po kterém si vůbec nebudete připadat těžcí a přejezení.

Čočka na kyselo už není „chudinské jídlo“

Čočka na kyselo bývala symbolem skromnosti a také povinným novoročním obědem (připomínala totiž penízky, takže měla do nového roku přinést hojnost). Dnes ji ale mladí oceňují z úplně jiného důvodu – je jednoduchá, rychlá a zdravá.

Luštěniny totiž obsahují spoustu bílkovin a dalších cenných látek, které náš organismus rozhodně ocení. A co víc, místo klasické hnědé čočky se čím dál častěji používá ta červená. Má totiž celou řadu výhod – chutná skvěle, nemusí se namáčet, uvařená je opravdu raz dva a navíc je šetrnější k trávení. A mouka na zahuštění? Ta už není potřeba.

Časy, kdy v čočkovce musela doslova a do písmene stát lžíce, jsou totiž už dávno pryč. Oblíbená je i varianta s čerstvou nebo lehce podušenou zeleninou. Takové jídlo pak připomíná něco z indické kuchyně, která je aktuálně značně cool a trendy. Navíc je jídlo z luštěnin stále ještě levné – a no tak teď spojíte výživnou stránku svého oběda s tou ekonomickou.

A co vy – vracíte se občas k jídlům, která vám kdysi s láskou vařila babička?

Zdroj: Autorský text, iRozhlas, iPrima, vlastní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz