Hlavní obsah
Jídlo a pití

V Česku velmi oblíbená „chlebová“ polévka se oficiálně stala jedním z nejhorších jídel světa

Foto: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Polévka

Chlebová polévka patří mezi tradiční pokrmy, které kdysi zachraňovaly chudé domácnosti před hladem. Vznikla v dobách, kdy se jídlo nevyhazovalo a každá surovina měla svou cenu.

Článek

Není na ní vlastně nic složitého, na její přípravu vám bude stačit jen tvrdý chléb, voda, cibule a trocha koření. Ano, tak vypadá recept na základní verzi, kterou si mohl dovolit opravdu každý.

Může to být i pořádná dobrota

Postupem času se recept v některých domácnostech nápaditě vylepšoval. Chuť bylo možné zlepšit například přidáním vývaru, kořenové zeleniny nebo vajíčka. Díky těmto ingrediencím byla polévka nejen hutnější, ale také výživnější.

Právě tato jednoduchost a schopnost zasytit dělala z chlebové polévky oblíbený pokrm, a to zejména u tvrdě pracujících lidí (ti movitější se jí naopak většinou obloukem vyhýbali). A nesmíme zapomenout na to, že byla také opravdu rychle hotová (a jako bonus dokázala využít i zbytky, takže se v domácnosti opravdu ničím neplýtvalo).

Kulinářský trapas nebo nepochopená tradice?

Přestože se jedná o historicky ceněný recept, dostala se naše unikátní chlebová polévka podle webu TasteAtlas na seznam nejméně chutných jídel světa. Proč? Možná ji hodnotitelé nepochopili, možná jim vadil její skromný původ, nebo je jednoduše neoslovila její nevábná konzistence a nenápadná chuť. Těžko říct, ale my bychom si vsadili v první řadě právě na ten vzhled. Bohužel není tajemstvím, že vizáž prodává – a u jídla to platí rozhodně také. Faktem je, že pokrm, který Češi považují za symbol tradiční kuchyně, v zahraničí zrovna neoslnil.

Nejen chlebová polévka – v nemilosti jsou i další jídla

Ačkoliv si chlebová polévka vedla nejhůř, nebyla jediným českým jídlem, které se na nelichotivý seznam dostalo, jak uvedly stránky Pravda24. Čestné místo vedle ní dostal třeba i karlovarský suchar (ten přitom paradoxně patří mezi evropsky chráněné české výrobky), rýžový nákyp nebo tradiční rybí polévka.

To však nic nemění na tom, že chlebová polévka bude mít v naší kultuře vždy své čestné místo. A kdo ví, třeba jednou přijde do módy i mezi světovými foodies!

Jakou polévku máte nejraději vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz