Článek
Kolem mikrovlnných trub panovalo a stále panuje množství polopravd a mýtů, například že je jídlo z mikrovlnky karcinogenní, že mikrovlny zničí všechny živiny v potravinách nebo že je jídlo ohřáté v mikrovlnce nezdravé. Vědecké studie však ukazují, že skutečné nebezpečí mikrovlnných trub spočívá úplně jinde.
Odolné bakterie
Vědcům se podařilo snad všechny mýty, které o mikrovlnkách kolují, vyvrátit. Loni však byla publikována studie, která poukazuje na skutečné nebezpečí, které se v mikrovlnkách skrývá. Dle studie, kterou v srpnu 2024 vydali vědci ze španělské biotechnologické univerzity Darwin Bioprospecting Excellence a University of Valencia, totiž mikrovlnky představují „ráj“ plný bakterií, které jsou rezistentní vůči mikrovlnému záření i vysokým teplotám.
Vědci odebrali vzorky z 30 mikrovlnných trub v domácnostech, kancelářích a laboratořích a zjistili, že některé bakterie jsou schopné přežít i v extrémních podmínkách, které mikrovlnné trouby vytvářejí. Tato jejich odolnost vědce poněkud překvapila, původně se totiž domnívali, že by je elektromagnetické záření mělo usmrtit.
Čistit, čistit, čistit
Studie ukázala, že v mikrovlnných troubách se nachází různé druhy bakterií, včetně těch, které mohou způsobovat infekční nemoci, jako jsou Pseudomonas, Enterobacter a Klebsiella. Odborníci z CDC doplňují, že mezi nemoci, které tyto bakterie způsobují patří například infekce krve (až sepsi), plic, močových cest či uší. Vzácně mohou tyto bakterie způsobit i infekce mozku a míchy.
Bakterie, které se vyskytují v mikrovlnné troubě najdete i na jiných kuchyňských površích. Ty jsou však obvykle dezinfikovány častěji, než mikrovlnná trouba. Pečlivé mytí je však jedinou obranou proti těmto patogenům. Věnujte proto čištění a dezinfekci mikrovlnky stejnou pozornost jako ostatním povrchům v kuchyni, které přicházejí do kontaktu s potravinami.
Zdroj: FrontierSin, CDC