Článek
A důvody? Ty jsou samozřejmě velmi různorodé a ve výsledku se sčítají. Nejde totiž jen o běžné zdražování, jak jsme na něj za poslední roky zvykli kvůli nevídané inflaci. Tentokrát za tím stojí hlavně nové poplatky za obaly a také změny v živočišné výrobě.
Vajíčka podraží kvůli slepicím
Začněme hezky od podlahy – nebo spíš od kurníku. Vajíčka patří mezi základní potraviny snad v každé kuchyni, takže bude tahle zpráva zajímat skoro každého. Kde se tedy zdražování bere? Je to prosté. Od roku 2027 se totiž v celé Evropské unii zakážou klecové chovy slepic. Chovatelé tak budou muset přejít na podestýlkové nebo voliérové systémy.
A tady si musíme nalít čistého vína – ty jsou sice pro slepice lepší a humánnější, jenže je to všechno zároveň také dražší. A kdo to zaplatí? Samozřejmě spotřebitelé. A to už brzy, protože změny v chovu se musí připravovat vždy s dostatečným předstihem.
Poplatky za obaly: nový strašák pro výrobce
Další pořádný zásah do cenovek představují vyšší poplatky za obaly. V této souvislosti se mluví hlavně o cereáliích, nápojích v PETkách nebo krabicových mlékách – všechno tohle zboží je totiž baleno do materiálů, za které teď budou výrobci platit víc, jak naše redakce zjistila.
A nejhorší na tom je, že s tímhle mohla naše vláda opravdu něco udělat. Dřív se totiž uvažovalo o tom, že se příslušný zákon upraví a zdražení se tím trochu zbrzdí. Jenže jak už to tak bývá, šlo jen o plané sliby – ceny v obchodech mezitím zase trochu porostou. Přitom i sama společnost EKO-KOM, která peníze vybírá a stará se o recyklaci, říká, že zdražení nebylo nutné. Jenže bohužel je to tak, jak to je. O něco výš se vyšplhají cenovky především u lehkých nebo objemných produktů. Ano, přesně těch, které v košíku často ani nevnímáme jako „drahé“, ale když je koupíte čtyřikrát do měsíce, uvidíte, že to za rok udělá pěkných pár tisíc.
Malí zemědělci mají obavy
Zdražení se dotkne i menších a středních farem, které prodávají regionální výrobky. Také milujete másla, sýry, jogurty nebo třeba mošty takříkajíc ze dvora? Není tajemstvím, že mnoho jejich producentů už teď balancuje na hraně ekonomické udržitelnosti – a pokud budou muset další náklady promítnout do cen, můžou přijít o zákazníky. A to by byla škoda – nejen pro ně, ale i pro nás. O kvalitní české potraviny totiž začíná být podle mínění naší redakce na trhu opravdu nouze. A pokud by se vše mělo ještě zhoršit, budeme čelit situaci, o kterou opravdu nestojíme.
Dává podle vás smysl, aby šly náklady za recyklaci a zlepšení podmínek zvířat až tolik na vrub zákazníků?
Zdroj: Autorský text, Ekokom, Taxology, LinkedIn, Události247