Hlavní obsah
Aktuální dění

V pozadí útoku na ruské město Belgorod se skrývá neonacistická skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia commons / volná licence

Logo Ruského dobrovolnického sboru

Jako by Ukrajina nebyla dostatečně zatížena svými problémy s označováním za nacisty, tak pro-ukrajinští Rusové, kteří se sdružují ve sboru RDK, jsou neonacisté.

Článek

Jedna z pro-ukrajinských ruských skupin působících nedávno na území Ruska a aktivně operující v oblasti Belgorodu je řízena krajně pravicovým extremistou, který je označován německými představiteli a humanitárními organizacemi, včetně Ligy proti hanobení, jako neonacista. Celkově je celý „Ruský dobrovolnický sbor“ alias RDK je úzce spojen s neonacismem, co se týče názorů velitele, názorů některých vojáků, jejich minulosti či symboliky.

Velitelem je Denis Kapustin, známý také jako Denis Nikitin, samozvaný Whiter Rex podle některých zkratka „White Heterosexual Reactionary Xenofob“ (Bílý heterosexuální reakcionářský xenofob). Kapustin je je ruský neonacistický jedinec, ruský občan, který se v roce 2000 přestěhoval do Německa kde dlouze pobýval. V Evropě se aktivně angažoval v oblasti smíšených bojových umění (MMA) a trénoval mladé příznivce Národně demokratické strany Německa, která je extrémně pravicovou politickou organizací.

Kapustin udržoval také spojení s ukrajinskou extremistickou skupinou Azov. Od ledna 2021 se pravidelně objevoval v podcastu (Active Club Podcast) spolu s lídrem hnutí Rise Above. Rise Above je militantní alt-right pouliční bojová skupina působící v jižní Kalifornii, která je známa jako „volný kolektiv násilných neonacistů a fašistů“, bílých nacionalistů, bílých supremacistů a osob s krajně pravicovými názory, a Robert Rundo je jejím vůdcem. Zástupci německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko označili Kapustina za „jednoho z nejvlivnějších aktivistů“ v neonacistickém proudu smíšených bojových umění, také si založil vlastní značku White Rex.Německé úřady na něj uvalily celoevropský zákaz vstupu na území schengenského prostoru, podle úřadu kvůli svým snahám proti liberálně demokratické ústavě.

Dobrovolnické skupiny, složené z ruských občanů, kteří se staví proti Putinově válce, nemají veřejnou spojitost s ukrajinskou armádou. Nicméně, ukrajinská křesťansko anarchisticko-nacionální organizace Bratstvo jim pomohla získat určitou roli, podobnou ostatním etnickým jednotkám, které působí za ruskými liniemi a vykonávají průzkumné a sabotážní mise pro ukrajinskou armádu. Podle Michaela Colbornea, výzkumníka Bellingcatu (web investigativní žurnalistiky), který se specializuje na mezinárodní extrémní pravici, existují určité obavy ohledně označení ruských dobrovolnických sborů jako vojenských jednotek. „Je to převážně krajně pravicová skupina neonacistických exulantů, kteří podnikají tyto vpády na území ovládané Ruskem a zdá se, že se mnohem více zajímají o vytváření obsahu na sociálních médiích než o cokoli jiného,“ řekl Colborne.

Ruský dobrovolnický sbor, známý také jako RDK, (РДК) v azbuce, sdílí stejnou zkratku s nacistickou organizací Reichsbund der Kinderreichen, což v češtině znamená Říšský svaz velkých rodin, cílem této nacistické organizace bylo zachování a podpora „dědičně zdravého árijského rodu.“ Ruský dobrovolnický sbor (Русский добровольческий корпус) má také podobný název jako Ruský sbor (Русский корпус), což byla ozbrojená jednotka složená z protikomunistických běloruských emigrantů, která vznikla na území Srbska okupovaném Němci během druhé světové války a byla součástí Wehrmachtu.

RDK používá stylizovaný „bodák“ jako svůj symbol, který je údajně převzatý od polovojenské mládežnické organizace Bílá Idea nebo Bílé hnutí. Symbol bodáku je také používán ruskou krajně pravicovou emigrantskou organizací Ruské centrum, která vznikla v roce 2015 v Kyjevě. Dalším používaným symbolem je znak Ruské osvobozenecké armády. Ruská osvobozenecká armáda (Vlasovci) byla formací, která se převážně skládala z Rusů a bojovala pod velením německých sil během druhé světové války.

Na rozdíl od další pro-ukrajinské formace „Legie Svoboda Ruska,“ se vedení sboru RDK nespoléhá na bývalé ruské vojáky, kteří v legiích skončili po kapitulaci, ale na ruské pravicové emigranty žijící na Ukrajině. Podle jednoho z velitelů je možné zařadit bojovníky Ruského dobrovolnického sboru (RDK) spíše do pravicově-konzervativního politického spektra. V jednom z příspěvků na platformě Telegram RDK uvádí, že jejich ideologie je založena na principu nesmiřitelnosti, který znamená odmítání jakékoli formy spolupráce s Putinovou vládou a jejími představiteli a spojenci v zahraničí. RDK dále tvrdí, že podle nich Putin a jeho spojenci ničí ruský národ jako etnikum.

Na záběrech, které zachycují členy ruského dobrovolnického sboru během zátěžových situací na ruských hranicích, je zřejmě patrné, že někteří z nich veřejně projevují neonacistické postoje. V roce 2020 byl jeden z těchto členů, Alexander Skačkov, zatčen ukrajinskou bezpečnostní službou. Důvodem zatčení byl prodeje ruského překladu manifestu střelce z novozélandského Christchurch, který v roce 2019 zabil 51 muslimů v mešitě a v manifestu propaguje nadřazenost bílé rasy.

Dalším členem známým pro své neonacistické postoje je Alexej Levkin, bývalý člen kontroverzního ukrajinského pluku AZOV. Levkin je zakladatelem skupiny nazvané Wotanjugend. Tato skupina vznikla v Rusku, ale později se přestěhovala na Ukrajinu. Wotanjugend, kterou její zakladatel v roce 2016 popsal jako online „miniuniverzitu pro příznivce pravicové ideologie“, chválí krajně pravicové teroristy jako Timothy McVeigh (bombový atentátník) a Anders Breivik (krajně pravicový terorista) jako „hrdiny“.

Alexej Levkin trochu vyhýbavě připouští že je nacista. "Kdo jsou vlastně nacisté v očích sadistů z Ruské federace? Jsou to prostě všichni nacionalisté a dokonce jen opoziční lidé,  denacifikace je odnárodnění Ukrajiny. Proto jsem v tomto smyslu samozřejmě občanským nacionalistou Ukrajiny, který pevně chápe, že nezávislost Ukrajiny a jejího národa není jen mou osobní svobodou, ale také svobodou milionů dalších lidí, včetně Rusů, kteří zde žijí, "říká Levkin a dodává, že ve svém světonázoru už dlouho nebyl ruským nacionalistou.

Alexej Levkin je také hudebník kontroverzních kapel, které jsou kontroverzní jak názvem tak svými tématy. Mezi jeho kapely patří „ADOLFKVLT“ black metal zabývající se „ezoterickým hitlerismem,“ wotanismem a národním socialismem. Další jeho kapelou je М8Л8ТХ, black metal s vlivy RAC (Rock against communism - rockový styl obsahující antisemitismus i rasismus) a heavy metalu zabývající se tématy jako je národní socialismus, válka, nenávist a intolerance. Alexej Levkin byl také v Rusku spolu se skupinou skinheadů odsouzen za řadu násilných skupinových zločinů z nenávisti a znesvěcování židovských a muslimských hřbitovů. Podle neověřených informací se tvrdí, že Levkin je podezřelý z několika vražd a útoků na příslušníky etnických menšin. Existuje zpráva, že byl odsouzen ke psychiatrické léčbě do roku 2008, protože byl soudem považován za duševně nemocného.

V roce 2018 soud v Moskvě vydal souhlas s Levkinovým zatčením v nepřítomnosti. Byl obviněn podle části 1 článku 282.1 (Vytvoření extremistické komunity) a části 1 článku 282 trestního zákoníku Ruské federace (Podněcování nenávisti nebo nepřátelství, a také ponižování lidské důstojnosti). Levkin byl nyní opět zařazen na seznam hledaných osob, nebylo ale uvedeno z jakého důvodu je nyní přesně hledán.

V nedávných fotografiích, které bojovníci RDK nedávno zveřejnili online na svém Telegramovém kanále, lze vidět členy RDK kteří se fotí před ukořistěnými ruskými vojenskými vozidly. Někteří z těchto bojovníků nosí na svých uniformách a výbavě nášivky a symboly nacistického stylu. Mezi těmito symboly je černé slunce, symbol spojený s nacistickým Německem dokonce i hákové kříže, umrlčí lebky používané nacistickými jednotkami SS či podobizna člena Ku-Klux-klanu.

Ačkoli ukrajinské velení tvrdí, že nemají žádnou spojitost s těmito jednotkami, je důležité, aby byli opatrní a nedostávali se do spojitosti se skupinou RDK . Ukrajina se potýká se svými vlastními problémy v oblasti označování Ukrajiny Ruskem za nacistickou nebo neonacistickou zemi. Také se vyskytují krajně pravicové osoby v jejich ozbrojených silách, například v pluku Azov. Je nezbytné být obezřetný a důsledný při zajišťování, aby nevznikaly falešné asociace a aby se předešlo zbytečnému konfliktu nebo nedorozumění.

Na závěr bych chtěl podotknout, že ne každý člen RDK nebo Rus, který podporuje Ukrajinu, je neonacista. Je také důležité si uvědomit, že není správné přímo spojovat kontroverzní skupinu RDK, která se angažuje na straně Ukrajiny, s celou Ukrajinou. Je klíčové si uvědomit, že bychom neměli obecně generalizovat a označovat všechny Ukrajince za fašisty. Měli bychom rozlišovat mezi jednotlivci a skupinami a vyvarovat se předsudkům. Je důležité, abychom si uvědomovali složitost situace a nedopouštěli se odsuzování celého národa na základě některých extrémistických skupin. Ukrajina se snaží dosáhnout pouze návratu svého území, zatímco někteří příslušníci RDK vyjadřují zájem o revoluci v Rusku.

Zdroje

New York Times

Bellingcat

Anti-Defamation League

VOT TAK

Wikipedie

Русский Добровольческий Корпус

VICE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz