Hlavní obsah
Názory a úvahy

V zemích V4 se rýsuje zlověstná čtyřka: Orbán, Fico, Kaczynski a Bureš.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: koláž eXtra.cz/Profimedia

Prozatím koláž, která však v roce 2025 může být realitou.

Aktuální preference českých stran: ANO 33,5 %, ODS 12 %, SPD 9,5 %, Piráti 8,5 %, STAN 7,5 %, TOP 09 5 % a chování vlády ČR vzbuzují oprávněné obavy z výsledků příštích parlamentních voleb v ČR.

Článek

Pavel Dobeš ve svém písničce zpívá: „No, vy jste mi dvojka! Kdo to kdy viděl? Brhlík a Sojka!“ Avšak ve středoevropském prostoru nelze do budoucna vyloučit ani vývoj, kdy budeme lkát, jaká se nám tady uprostřed Evropy vytvořila podivná čtverka: Viktor Orbán, Robert Fico, Jaroslaw Kaczynski a Andrej Babiš alias Bureš. Zatím se ve střední Evropě zlověstně krystalizuje povedená dvojka. V žádném případě to není Brhlík a Sojka, ale Orbán a Fico.

Ještě nedávno se Viktor Orbán okázale ukazoval se šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska, které mj. zahrnuje i část území Slovenska. Nyní však nadšeně uvítal vítězství Roberta Fica ve slovenských parlamentních volbách. Protievropské a proruské postoje Viktora Orbána jsou všeobecně známy a dlouhodobě osvědčovány jeho každodenním konáním, a proto maďarský premiér zákonitě vidí v Robertu Ficovi spojence pro další a intenzivnější okopávání kotníků „spojenců“ z Evropské unie. Pomoc Roberta Fice tak může významně narušit izolaci Maďarska. Stylem: „Já na bráchu, brácha na mě.“ tak budou moci společně vydírat ostatní státy Evropské unie a hatit na jedné straně protiruské sankce a straně druhé vyzbrojování Ukrajiny či přijetí Švédska do NATO.

Pokud pak v polských volbách obhájí svojí pozici vládnoucí PiS, středoevropští vládnoucí dezoláti získají pro destrukci Evropské unie a evropských demokratických hodnot třetího do party v podobě fundamentalistického katolíka Jaroslawa Kaczynského. Byť v otázce přístupu k válce na Ukrajině zaujímá Polsko jiné pozice, i tato trojka by v rámci zemí V4 našla společnou řeč pro vytváření malé Evropy na okraj celé Evropy: migrace, mocenské ovládnutí soudnictví a mediální sféry, odplaty vůči EU pomoci práva veta v důsledku zastavení nebo omezení přísunu finančních prostředků z EU. Jako čtvrtý na doplnění do zlověstné party toužebně čeká na svůj comeback náš starý známý a všemi mastmi mazaný Andrej Babiš alias Bureš.

Nechť průběh slovenských voleb a její výsledky jsou pro nás v kombinaci s preferencemi hnutí ANO 2011, fašizující SPD a nesystémovým řáděním českých dezolátů varujícím mementem mori. Je prakticky jisté, že ANO a SPD, jakož i další strany se budou při příštích volbách inspirovat vyhraněnou a dezinformační kampaní na Slovensku, ale i způsobem volebními kampaněmi opakovaně úspěšně vedenými Viktorem Orbánem. Generální zkouškou na příští české parlamentní volby tak budou volby do Evropského parlamentu konané ve dnech 7. a 8. června 2024, tj. za necelý rok.

Vůle slovenských voličů prvotně vychází z nespokojenosti s minulou a chaoticky rozhádanou vládou. Nesmíme zapomenout, že Slováci jsou často iracionálně emotivní. Navíc je v zemi pod Tatrami více zakořeněn patriarchální způsob života, který inklinuje k tomu, aby za lidi rozhodoval silný gazda. V průzkumu provedeném před volbami celkem 58 % dotázaných souhlasilo, aby na Slovensku vládl pevnou rukou silný a rázný lídr. A dosazením parametrů do rovnice o jedné neznámé tak logicky jako volební vítěz vyšel Robert Fico.

Zmíněný průzkum vygeneroval i další neblahý výsledek spočívající v tom, že zhruba 30 % dotázaných se nostalgicky vyjádřilo pro putinovské Rusko. V souvislosti s tím nelze pominout ani názor významného počtu obyvatel Slovenska, že válku na Ukrajině zahájilo NATO a USA. Příklonem k putinovskému Rusku se v průběhu volební kampaně netajil ani Robert Fico, který je připraven právě s Viktorem Orbánem nejen narušit evropskou soudržnost, ale zejména pak ještě více otevřít cestu ruského vlivu do Evropy. Byť jeho spolustraník Robert Kaliňák podpořil vstup Ukrajiny do EU, zcela liché je pak jeho vyjádření, že Ukrajina jako součást východní Evropy nepatří do NATO. Toto vyjádření pomíjí skutečnost, že samotné Slovensko se pod vedením Smeru vehementně dere směrem na východ. Více může v krátké době ukázat i vývoj v otázce dalšího působení mnohonárodnostního kontingentu NATO na Slovensku pod velením ČR.

Reálné riziko návratu agenta Bureše na piedestal české politiky vycházející z aktuálních volebních preferencí společnosti Kantar: ANO 33,5 %, ODS 12 % (propad proti květnu o 5 %), SPD 9,5 % zákonitě vzbuzuje otázku, jaké změny čekají Slovensko po nástupu Roberta Fica do funkce premiéra, neboť obdobně se může situace po příštích parlamentních volbách vyvíjet i v české kotlině v případě politického comebacku Andreje Babiše. Kromě odklonu Slovenska od evropských hodnot a naopak příklonu k putinovskému Rusku se pravděpodobně bude jednat o nesmlouvavý revanšismus v podobě odplaty a msty vůči těm, kteří jej jednak na několik let odstavili na periférii slovenské politické scény či jej dokonce popotahovali v různých trestněprávních kauzách.

Robert Fico, jak avizoval i v rámci předvolební kampaně, pravděpodobně ze své vendety nevynechá ani slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, které navíc možná přičte k tíži, jak stroze jej pověřila sestavením nové slovenské vlády a k tomu mu poskytla pouze čtrnáct dnů na vyjednávání. Mezi prvními kroky Ficovy vlády bude patřit mocenské ovládnutí policie, státních zastupitelství a dalších mocenských struktur. Následovat bude mediální scéna a soudnictví. Tím se případně vytvoří cesta ke znovuotevření stavidel pro mafiánské penězovody. To, že případně nastane odliv Slováků do ciziny, Roberta Fice nebude tolik bolet, neboť lze očekávat, že k tomuto kroku sáhnou jeho nevoliči. Spíše by Slovensko mohlo bolet, pokud by se v rámci odklonu od evropských hodnot přiřadilo k Maďarsku a Polsku v oblasti zastavení či omezení přísunu peněz z EU.

Nelze tedy pouze spoléhat na racionální chování českých voličů. Propad vládních preferencí odkrývá rizika návratu agenta Bureše v plné nahotě. Za tímto propadem stojí i vládní chaos, v rámci kterého ČR např. nedokáže včas zajistit ani dostatek léků. Mnohdy se jedná až o diletantství, kdy dojmem největšího diletanta působí ministr financí Zbyněk Stanjura dlouhodobě se řídící krédem: „Chudým a potřebným brát a bohatým dávat!“

Případný návrat Andreje Babiše k moci v roce 2025 by zajisté uvítali i Robert Fico a Viktor Orbán. Navíc nelze vyloučit, že Robert Fico v roce 2025 bude mít podmaněné slovenské soudnictví a mohl by tak potencionálně zajistit agentu Burešovi rozsudek, že nikdy s STB nespolupracoval. Na všem zlém je i něco dobré. Pokud ANO získá v roce 2025 moc, pravděpodobně obnoví EET a občané tak budou moci opět platit v hospodách a kartami, jako tomu bylo před zrušením EET. Závěrem tak již pouze vzkaz pro Zbyňka Stanjuru. Ono totiž z finančních prostředků, které přibyly na podnikatelském účtu po zaplacení kartou, lze významně hůře krátit daně než z hotově přijatých peněz, když už teda jako hledáte kdejakou úsporu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz