Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chování mladých lidí v MHD: Mýty a realita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Chování mladých lidí v MHD je často zdrojem diskuzí. Stejně jako v případě seniorů se i tady setkáváme s řadou předsudků. Jaká je ale pravda?

Článek

Chování mladých lidí je téměř samostatnou kapitolou a samozřejmě se netýká pouze MHD. Já se teď ale zaměřím právě na něj.

Tento článek je i jakýmsi pokračováním mého zamyšlení nad chováním seniorů. Už tehdy se objevilo několik komentářů s upozorněním, že se špatně chovají i jiné skupiny lidí. Už při psaní minulého článku jsem měl ale v plánu, že dojde i na mladší ročníky. Pustíme se tedy do toho.

Jedním z velmi častých problémů je neúměrně hlučné chování. Někteří mladí cestující mají tendenci hlasitě mluvit, smát se nebo poslouchat hudbu bez sluchátek. V některých případech si jsou svého rušivého chování plně vědomi a náležitě hrdí.

Hlučné chování není ale to jediné, jak mladší ročníky mohou z klidné cesty udělat téměř adrenalinový zážitek. Máme tu celkovou a totální ignoraci slušného chování. Ať už je automatické tykání, nezdravení nebo odpovídání na otázky. Zkusil jsem se jedné slečny zeptat, jestli je vedle ní volno. Místo slušné odpovědi jsem se však dočkal pouze otráveného pohledu a zůstal raději stát.

Okamžitě si i vzpomenu na slečnu, která žvýkala žvýkačku tak vehementně, až připomínala jedno nejmenované, zemědělské zvíře, když je zrovna na pastvě. Během svého představení stihla udělat ještě jednu věc, kterou vidím velmi často. Svým batohem si samozřejmě zabrala další volné místo, aniž by jí vadilo, že je jinde plno.

Tímto se dostávám k dalšímu problému, který bývá až nebezpečně častý. Mladý člověk je samozřejmě přesvědčený, že vlastní lístek i pro své věci a zabere si další sedačku. Samozřejmě nehledí na naplněnost MHD. To by narušilo jeho spanilou jízdu po sociálních sítích.

Máme tu ale i mladé lidi, co se chovají zcela opačně. Nedávno se mě jeden kluk, kterému mohlo být asi deset let, ptal na volné místo naproti mně. Překvapivě pozdravil, použil i slovo prosím a poděkoval.

Další setkání bylo s dívkou, které velmi učaroval náš pes. Jen by mě nemusela během rozhovoru upozornit, že jsem starší, než její otec. Další případ, kdy rozhodně nemůžu psát o nějakém špatném chování.

Samozřejmě nejsou všichni mladí lidé stejní. Neházím všechny mladší ročníky do jednoho pytle. Výše zmíněné problémy jsou ale bohužel častější, než by bylo hezké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz