Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč česká společnost stále schvaluje bití dětí za trest?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Proč česká společnost stále schvaluje bití dětí za trest? Proč část společnosti dokonce vyžaduje bití dětí?

Článek

Často lidé říkají, že jedna výchovná facka a nebo plácnutí je lepší než tisíc slov. Co ale přinášejí fyzické tresty? Co si z toho vezme samo dítě?

Pod pojmem fyzické tresty si každý představí něco jiného. Někdo pod ně řadí jakýkoliv negativní fyzický kontakt. Někdo do bití dětí vůbec nepočítá plácnutí přes zadek nebo přes prsty.

Fyzický trest je jakýkoli trest, při němž je použita fyzická síla a jehož cílem je způsobit bolest či nepohodlí, i když mírné intenzity.

Fyzické tresty jsou často spojovány s výpraskem, zahrnují ale také například kopání, plácání, facky, pohlavky, třesení, strkání, tahání za vlasy a uši, údery pěstí, bití, pálení nebo nucení setrvat v nepříjemné poloze.

Tyto tresty ale způsobují nejen fyzickou bolest, ale hlavně pocit nepochopení a křivdy. Málokdy si dítě za týden pamatuje, za co to vlastně dostalo nařezáno. Ten pocit ponížení, si ale pamatuje hodně dlouho.

Škoda každé rány, která padne vedle? Tak to už při výchově dětí, většinou neplatí. Stále je ale dost rodičů, kteří pro pohlavek nebo jiný fyzický trest nejdou daleko.

Tresty přichází nejčastěji při vztekání dítěte, jeho drzosti nebo když ničí a poškozuje věci. Rodiče trestají také ubližování ostatním. Paradox, který tím vzniká, většina trestajících rodičů nevidí.

Odborníci ale upozorňují, že tento styl „výchovy“ nedá nic dítěti ani rodiči. Naopak, může jen uškodit.

Do výchovy dětí fyzické tresty zkrátka nepatří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz