Hlavní obsah
Umění a zábava

Tarja Turunen - What Lies Beneath (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Od vyhazovu Tarji Turunen z formace Nightwish uplynulo již pět let. Zpěvačka se s elegancí osamostatnila a vydala skvělé album My Winter Storm. Její příběh tím ale samozřejmě neskončil.

Článek

Tarja se rozhodla pro nečekaný krok, který se jí vyplatil. Rozhodla se svoje nové album produkovat sama. Samozřejmě za doprovodu nejlepších hudebníků, které mohla najít.

Už podivné intro úvodní skladby „Anteroom Of Death“ napovídá, že ani tentokrát se nebude hrát podle známých pravidel.

Teatrální začátek, silný refrén a hostující seskupení Van Canto. Umístit hned na úvod celé nahrávky kompozici tak náročnou může některé odradit, zde ne.

Druhá píseň na albu je hitová nálož „Until My Last Breath“. Rychlá rocková jízda, která se dočkala singlového vydání.

Dalším vydaným singlem je křehká „I Feel Immortal“. Pomalejší píseň, má ale poněkud složitější vznik. Původně píseň složila a nazpívala Kerli, pod názvem „Immortal“.

„Je to asi to nejkrásnější video, jaké jsem kdy natočila,“ prohlásila Tarja Turunen odvážně o klipu. Nemůžu dělat nic jiného než s ní souhlasit.

Další věcí na albu je nálož „In For A Kill“. Rychlejší píseň, ve které Tarja ukazuje svůj rozsah. Podle mě jedna z nejlepších věcí na CD. Bohužel se klipu nedočkala i když se o této možnosti uvažovalo.

Tarja roste s každou písničkou, nejvíc to oceníte ve skladbě „Underneath“, která je známkou vyspělého skladatelského umu. Od nesmělé úvodní pasáže graduje přes naléhavý zpěv až k velkému závěru.

Tarja ale opět zrychlí s písní „Little Lies“. Jde sice opravdu o rychlejší písničku, ale jedná se o slabší věc na albu. Začátek sice zaujme, ale po něm už asi nic.

Rivers Of Lust je křehká, emotivní a pro mě i nudná. Pomalá balada, která mě ani po tolika letech ničím nezaujala.

„Dark Star“ je jedna z nejvýraznějších skladeb alba „What Lies Bebeath“ s dalším hostem Andersem Fridénem má klasický metalový základ s výbornou vokální linkou a drtivými kytarovými riffy.

Pilotní singl „Falling Awake“ s hostujícím Joem Satrianim se jí velice povedl a dočkal se kladných ohlasů.

Poslední vysloveně pomalou písní je „The Archive Of Lost Dreams“. Poté ale přichází velké finále. Úplně poslední písní je „Crimson Deep“. Střední tempo, temný zvuk a pochmurný start vyčarují své.

Tady končí většina edic alba. Různá další vydání se dočkala ještě písní „We Are“, Naiad a famózního coveru „Still Of The Night“. Rozhodně jde o povedené věci.

„What Lies Beneath“ dokazuje, že Tarja není jen bývalou zpěvačkou hvězdné skupiny Nightwish, ale především výbornou sólovou umělkyní, sebevědomou, technicky i skladatelsky talentivanou a velmi charismatickou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz