Hlavní obsah
Umění a zábava

Taylor Swift - Fearless (Retro recenze)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

„Fearless“ je druhé řadové album Taylor Swift, vyšlo v roce 2008 a výrazně upevnilo její postavení na hudební scéně. K popu se přiklonilo více, než debut a šlo o zajímavý krok.

Článek

Samozřejmě nejde o to, že by Taylor Swift začínala nudit. Zpěvačce rozhodně nápady nedochází o čemž nás přesvědčí už úvod alba.

Titulní skladba „Fearless“ je optimistická a plná naděje. Text vyjadřují pocit, že někdy stojí za to riskovat a být odvážný v lásce, i když může skončit zlomeným srdcem.

Písnička „Fifteen“ je o dospívání a prvních láskách. Taylor zde vzpomíná na své vlastní zkušenosti z teenagerských let a varuje před nástrahami prvních romantických vztahů. Celá písnička má poněkud hravý podtón.

„Love Story“ je adaptace Shakespearova příběhu Romea a Julie. Nyní ale s pozitivním koncem. Tato skladba se stala jedním z největších hitů Taylor Swift a dodnes je považována za jednu z jejích nejlepších písní. „Love Story“ má ale jednu zajímavost. V době vydání ale píseň dvě albové verze, jednu pro americký trh a druhou pro zbytek světa.

„Hey Stephen“ je opět hravá a ukazuje talent Taylor Swift psát texty, které jsou upřímné a přímočaré. „Hey Stephen“ je milostný dopis mladé lásce, plný nevinnosti a naděje.

„White Horse“ je melancholická balada o zklamání v lásce. Zde Taylor ukazuje, že pohádky ne vždy končí šťastně. Za mě to je jeden z nejpochmurnějších textů na albu.

Další obrovský další velký hit z  tohoto alba je „You Belong with Me“. Vypráví příběh o neopětované lásce. Taylor zde zpívá o frustraci, když vidí svého milovaného s někým jiným. Přitom však věří, že by byla lepší volbou.

„Breathe“ je spoluprací s Colbie Caillat, těžko budete rozeznávat, kdy zpívá která. Píseň pojednává o těžkostech rozchodu a pocitu, že i když je rozhodnutí správné, stále bolí.

„Tell Me Why“ je výbušná skladba, která se zabývá hněvem z nefungujícího vztahu. Zní ale na poměry takového tématu, až příliš vesele.

„You're Not Sorry“ je další silnou skladbou o rozchodu. Další baladou na tohle téma. Zpěvačka už má podobných písniček v arzenálu, až moc.

„The Way I Loved You“ je o touze po vášni a dramatu i když rozum říká, že to není to nejlepší. Taylor zde zní místy opravdu kouzelně.

„Forever & Always“ je rychlá skladba o náhlém konci vztahu, který měl trvat do konce života. Píseň je údajně inspirována rozchodem s Joem Jonasem a přináší silné a energické poselství.

„The Best Day“ je milostným dopisem Taylorině matce. Je to nostalgická a vřelá skladba, která oslavuje vzpomínky na dětství a blízký vztah s rodiči.

„Change“ je závěrečnou písní alba. Vypráví příběh o naději a vytrvalosti. „Change“ byla použita jako hymna pro olympijské hry a symbolizuje sílu při překonávání překážek.

„Fearless“ je album, které uplyne až příliš rychle. Taylor Swift není zpěvačkou, která by příliš experimentovala. Novinka se tak nese na vlně country popu s větším popovým směřováním, než u debutu. To vedlo k trochu jiné formě vyprávění a my tak nahlédli trošku dál do zpěvaččiny kreativity. Album je plné hitů, které zůstávají nadčasové a je považováno za jedno z nejlepších v její kariéře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz