Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poznejte krysy s batůžky. Zachraňují životy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Valerie Schedelbauerová, Canva

krysa, popisek „krysí hrdinové“

Krysa obrovská. Křečkomyš Gambijská. Hlodavec dorůstající velikosti kočky s vynikajícím čichem zachraňuje, detekuje miny a tuberkulózu. Seznamte se s hrdiny a jejich příběhy!

Článek

Organizace APOPO pochází z Belgie a už 20 let cvičí zvířecí hrdiny, kteří zachraňují životy po celém světě. Když to celé začínalo, zakladatel Bart Weetjens se radil s evolučními biology z Antverpské univerzity, aby našel ten nejlepší druh krys pro svůj velký plán. A volba padla na Cricetomys Gambianus – obrovskou krysu z Afriky, která žije až osm let.

V roce 1998 se v zajetí narodil první vrh těchto speciálních krys, které čekal náročný trénink. O dva roky později se vědci a jejich krysí tým přesunuli do Tanzanie, kde na cvičném minovém poli pokračoval jejich výcvik. A další dva roky poté se další hrdinové učili čichem odhalovat tuberkulózu ve vzorcích hlenu.

Magawa: Oceněný čmuchal

Hrdinný krysák Magawa přišel na svět v roce 2013 a byl vycvičen na hledání min v terénu. Během pěti let v akci odhalil 38 výbušnin a 71 min. Každým nálezem snižoval riziko zranění a úmrtí lidí v Kambodži. Za své hrdinské činy získal zlatou medaili a stal se první krysou oceněnou Britskou charitou PDSA za hrdinské skutky zvířat. Magawa mohl bezpečně prohledávat minová pole, protože jeho váha nevyvolala explozi. Po pěti letech služby šel v roce 2021 do důchodu, kde si užíval banánů a arašídů. V listopadu 2021 oslavil osm let a v lednu 2022 náhle zemřel.

Tým hrdinů v troskách po zemětřesení

Skupina krysáků prošla i výcvikem na hledání lidí uvězněných v troskách po zemětřesení. Na zádech nosili malinké batůžky s mikrofony, které umožňovaly záchranářům komunikovat s oběťmi. Výcvikem úspěšně prošlo sedm krys s prototypy batůžků v umělých troskách. Profesionálně vyrobené batůžky by měly obsahovat mikrofony, videokameru a GPS. I když ještě neměli šanci zachraňovat životy v reálných podmínkách, ukázali, že budou v této roli skvělí.

Podle jejich trenérů a kamarádů jsou naprosto perfektní pro mise zaměřené na hledání a záchranu. Jsou super pružní, protáhnou se skrz těsné skulinky jako kouzelníci a zvládají pohyb na všemožných površích. Díky těmto úžasným schopnostem a skvělému výcviku mají potenciál zachránit spoustu životů.

Krysí čísla a fakta organizace APOPO

  • 105 aktivních hledačů min
  • 50 vyčmuchávačů tuberkulózy
  • 34 odhodlaných myšáků zkoušející nové způsoby pomoci
  • Krysa prohledá minové pole o velikosti tenisového kurtu za 30 minut. Člověk s detektorem kovu až za 4 dny.*
  • Krysa prozkoumá čichem 100 vzorků hlenu za 20 minut. Laboratornímu technikovi za pomoci mikroskopů to trvá až 4 dny.*

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám