Hlavní obsah

Virtuální řez fosilií je průlomem v evoluci hmyzu a krabů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, licence CC-BY-4.0

členovec

Představte si, že najdete miniaturního červa starého 520 milionů let, který vám odhalí tajemství evoluce hmyzu, pavouků a krabů.

Článek

Představte si, že najdete červa starého 520 milionů let, který vám odhalí tajemství evoluce hmyzu, pavouků a krabů. Právě to se stalo vědcům, když objevili fosílii s neuvěřitelně dobře zachovanými vnitřnostmi, pojmenovanou Youti yuanshi (což v překladu znamená "primitivní larva"). Tento malý tvor nás vrací do doby, kdy se dnešní hmyz teprve začínal vyvíjet.

Chybějící evoluční článek

Tým z Durhamské univerzity ve Spojeném království tvrdí, že tahle larva pravděpodobně patřila k prapředkům dnešních členovců, skupiny, do které patří i hmyz nebo krabi. V časopisu Nature vědci popisují, že tělo tohoto červa bylo tak komplexní, že si teď myslí, že tito pradávní tvorové byli mnohem vyspělejší, než se dříve předpokládalo. A co víc, šance na nalezení takové fosílie byl kvůli její křehkosti a velikosti a prakticky nulová.

Jedna z autorek studie, Dr. Katherine Dobson, říká, že zkoumat něco takového ve 3D je vždycky zážitek. Ale díky přírodě máme teď téměř dokonalý pohled na to, jak vypadalo tělo této miniaturní larvy před stovkami milionů let.

Menší než zrnko písku

Elektronovým mikroskopem se vědcům podařilo prozkoumat povrch larvy, a zjistili, že její pokožka je téměř neporušená. Použili také speciální rentgenovou techniku XTC, která jim umožnila vidět i to, co je uvnitř – tedy mozek, oběhový systém, trávicí trakt, nebo shluky nervových zakončení formující primitivní nožičky.

Foto: wiki commons, linence CC-BY-4.0

youti1

Zkoumání mozku tohoto červa menšího než zrnko máku pomohlo zaplnit mezeru ve znalostech o vývoji členovců – od jednoduchých larev až po složité tělo hmyzu. Odhalily se klíčové kroky ve vývoji smyslů, jako jsou kusadla, tykadla a oči, a také v tom, jak hmyz zpracovává smyslové podněty.

Vedoucí výzkumu, Dr. Martin Smith, vždy snil o tom, že najde něco takového. Možnost získat data o vývoji druhů je klíčová pro pochopení evoluce. Věděl, že tato fosilie bude výjimečná, ale že najde takto zachovalého červa z prvohor? To si ani ve snu nepředstavoval. Jak je vůbec možné, že se tak jemné detaily uchovaly po celých 500 milionů let?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz