Hlavní obsah
Jídlo a pití

Francouzský paradox: Proč mají Francouzi méně obezity, i když jedí sýry, chleba a pijí víno?

Foto: pixabay.com

Francouzi jedí máslo, bagety, sýry a pijí víno. Nepočítají kalorie. A přesto jsou štíhlejší než většina Evropy. Jak je to možné? A proč u nás tahle rovnice nefunguje?

Článek

Francouzský paradox

Proč mají Francouzi méně obezity, i když jedí sýry, chleba a pijí víno?

Francie. Země croissantů, másla, baget a červeného vína. Lidé tu běžně obědvají tříchodové menu, k večeři si dají camembert s červeným a sladkou tečku na závěr. A přesto jsou štíhlí.

Zatímco ve střední Evropě narůstá obezita dětí, u Francouzů se dlouhodobě drží nízko. Jak je to možné?

Odpověď není v tom, co jedí. Ale jak to dělají.

1. Jedí s respektem – ne mezi dveřmi

Francouzi jedí pomalu, v klidu, vsedě, u stolu. Nedojídají v autě. Nejí u počítače. Jídlo je událost, ne nutnost.

– Pomalejší konzumace vede k menším porcím

– Tělo má čas rozpoznat sytost

– Mozek si spojí jídlo s potěšením, ne s rychlým zaplněním žaludku

2. Nevyčítají si jídlo

U nás běžně slýcháme: „Dám si to, ale zítra si to vynahradím“ nebo „Zítra držím dietu“. Ve Francii se jídlo neřeší skrz výčitky. Jídlo je radost, ne hřích.

– Bez stresu z jídla neaktivuješ stresové hormony

– Nezačne koloběh přejídání a odříkání

– Radostné jídlo = menší riziko emočního přejídání

3. Žádné nonstop mlsání

Ve Francii se většinou nejí mezi hlavními jídly. Není běžné zobat každou hodinu. Tělo má čas trávit, hlad má svůj přirozený rytmus.

– Menší počet jídel = stabilnější inzulin

– Tělo nestřídá neustále hlad a přetížení

4. Kvalita místo kvantity

Francouz si dá kus dobrého sýra a sklenku vína. Ne tři rohlíky s light šunkou. Méně, ale kvalitněji. Tělo je spokojené, chuťové buňky taky.

– Drahá čokoláda v malém množství uspokojí víc než levná tabulka

– Plnohodnotná chuť znamená menší potřebu dalších porcí

5. Mají kulturu jídla – ne diety

Ve Francii se děti učí jíst od malička – pestře, se strukturou, s úctou k jídlu. Žádné extrémy, žádné výživové mýty. Nechávají jídlo být jídlem. Ne terapií, ne hrozbou, ne řešením stresu.

– Dlouhodobě stabilní vztah k jídlu je silnější než jakákoli dieta

– Méně diet = méně jojo efektu

6. Hýbou se, ale mimo posilovny

Francouzi málo posedávají. Chodí pěšky, používají schody, nesedí doma před obrazovkou celé odpoledne. Životní styl není extrémní, ale přirozeně aktivní.

– Každodenní pohyb je lepší než jednorázové tréninky

– Tělo má rytmus a spalování není jen otázka fitka

Proč to u nás nefunguje?

Protože:

– Jídlo bereme buď jako hrozbu, nebo jako únik

– Jíme rychle, bezmyšlenkovitě, často

– Preferujeme objem před kvalitou

– Střídáme hladovění a přejídání

– Věříme spíš „zaručeným dietám“ než přirozenosti

Co si z toho vzít?

Chceš být štíhlejší? Nemusíš jíst jako Francouz. Ale zkus jíst s respektem, pomaleji, kvalitněji a bez výčitek.

Zázrak není ve víně.

Zázrak je v rovnováze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz