Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 5 superhrdinských románů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Databáze knih

Máte rádi superhrdiny i superzáporáky, ale číst komiksy vás nebaví? V tom případě by vás mohl zaujmout některý z následujících pěti románů.

Článek

Lovci (František Kotleta)

Superhrdinský román odehrávající se v Praze. Rozumíte? SUPERHRDINOVÉ u nás! Jenže to má háček, superhrdinové jsou sice super, ale hrdinové už moc ne. Naštěstí se o ně „postará“ hlavní hrdina, který je drsňák až na půdu, hláškuje a bojuje…

Tohle čtivo se prostě povedlo, je svižné, napínavé, zábavné a s kulometným tempem, které vám nedá vydechnout. Navíc Praha roku 2050 má své kouzlo, i když by v ní člověk žít asi nechtěl (po přečtení knihy pochopíte proč).

Drsná magie (Larry Correia)

  • série: první díl série Grimnoirské kroniky

Hurá z budoucnosti do minulosti. Larry Correia je nejznámější díky sérii Lovci monster, ale Grimnoirské kroniky nejsou o nic méně propracované. Román představuje alternativní 30. léta, v nichž někteří lidé mají super schopnosti a skupina zvaná Grimnoirští rytíři bojuje proti nepřátelům.

Kniha má tak silnou atmosféru, že během čtení se opravdu ocitnete v minulosti. Hrdinové jsou sympatičtí a jejich boj proti záporákům má grády. I následující dva díly (Magické pouto Okovy války) si udržují vysokou kvalitu a trilogie nezklame jako celek.

Temný rytíř povstal (Greg Cox)

Románová zpracování filmů mají špatnou pověst, ale Temný rytíř povstal dokazuje, že ne vždycky je to oprávněné. Jde o nadprůměrný kousek, který se filmové verzi nejenom vyrovná, ale dokonce ji předčí, protože lépe rozkresluje motivace a jednání postav.

Střetnout se s Batmanem i v románové podobě je zábavné, děj odsýpá a setkání se starými známými, zápornými i kladnými postavami, potěší. Navíc jde o jeden z mála superhrdinských románů s DC postavami, který vyšel i česky. Proto jestli máte Batmana rádi anebo vás film Christophera Nolana z roku 2012 bavil, knižní verzi byste si neměli nechat ujít.

Projekt Kronos (Pavel Bareš)

  • série: první díl série Projekt Kronos

Pavel Bareš nabízí originální zpracování superhrdinů a žádné notoricky známé postavy v jeho románu nenajdete. Projekt Kronos je pořádný špalík, který vyžaduje pečlivé čtení, jinak se ztratíte v tom, kdo je kdo, co dělá a kam směřuje.

Kniha je nicméně tak strhující, že jí rádi věnujete svou pozornost. Bavilo mě skládat střípky toho, co se v příběhu děje, a ke cti autora musím podotknout, že příběh dovedl k úspěšnému rozuzlení a zároveň si ponechal dostatek nezodpovězených otázek do dalšího dílu.

Protože jsem fanynka superhrdinů, Projekt Kronos mě bavil o to víc, ale věřím, že má šanci zaujmout i lidi, kteří si chtějí přečíst sci-fi román z propracovaného světa blízké budoucnosti (děj se odehrává v roce 2052), v němž je více věcí šeredně špatně.

Neobyčejní (V.E. Schwab)

V.E. Schwab pracuje s postavami, které sice mají super schopnosti, ale do hrdinů mají v nejednom případě dost daleko. Vlastně jim ani nejde o nic tak všedního, jako je záchrana světa, protože sami mají svých problémů dost.

Nechci prozrazovat nic bližšího, abych vám nepokazila požitek z příběhu, tak jen řeknu, že postavy jsou nádherně morálně nejednoznačné, tempo vražedné, svět vykreslený na jedničku a příběh strhující. Krom toho dokáže přimět k zamyšlení, což znovu dokazuje, že superhrdinské romány a příběhy nejsou jen jednoduché vyprávěnky pro děti. Doporučuji!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz