Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 5 Young Adult fantasy románů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jim Cooper / Pixabay

Young Adult fantasy romány nebaví jen dospívající a mladé dospělé. Díky napínavému ději, silné atmosféře a poutavým zápletkám se do nich bez problémů začtou i dávno dospělí lidé.

Článek

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Ransom Riggs)

  • série: první díl série Sirotčinec slečny Peregrinové

Tuto knihu mi poprvé doporučila má sestřenice, to bylo nejméně v roce 2013. Od té doby jsem na ni čas od času slýchala pozitivní ohlasy, až jsem se nakonec rozhodla si názor utvořit sama. A zařadila jsem se mezi spokojené čtenáře. Kniha se čte jedním dechem, příběh na první pohled působí všedně, ale ve skutečnosti obsahuje nejeden originální prvek.

Fotografie, které příběh doprovázejí, jsou někdy děsivé, jindy naopak působí poněkud směšně, ale vesměs se k ději hodí a dodávají knize trochu jiný rozměr. Z literárního díla se do jisté míry stává dílo literárně-vizuální, což je v dnešní knižní produkci osvěžující výjimkou (i když se podobných knih pomalu objevuje víc a víc).

Ve stínu černých ptáků (Cat Winters)

Má to být young adult, ale myslím, že si ji bez újmy na zdraví mohou přečíst i dospělejší čtenáři. Vlastně bych jim to doporučila, a to z více důvodů. Děj se odehrává během první světové války, takže je kniha řádně depresivní a pochmurná. Hlavní hrdinka navzdory mládí není žádná pubertální hlupačka.

Kniha dokáže vývojem děje překvapit. A ústřední romance je popsána natolik sugestivně a procítěně, že Stephenovi a hlavní hrdince Mary začnete držet palce a přát jim vše nejlepší… o to je pak drtivější závěr knihy. Tohle se prostě povedlo, YA, ne YA. Kdybyste si měli z tohoto článku přečíst jedinou knihu, byla by to právě tato.

Magie krve (Tessa Gratton)

  • série: první díl série Krvavé deníky

Jeden z vydařenějších kousků v rámci young adult literatury. Hlavní hrdinka rozhodně nemá lehký život a v průběhu knihy na ni čeká nejedna rána, která by i silnější lidi srazila k zemi.

Veselo vám z tohoto příběhu nebude, což mu na čtivosti ani v nejmenším neubírá. Varovala bych jen před tím, že román obsahuje potenciálně choulostivější scény, které by mohly mít dopad na psychiku citlivějších čtenářů. Řeší témata, jako je ztráta blízkého člověka či sebepoškozování.

Napůl zlý (Sally Green)

  • série: první díl série Half Bad

První část série o mladém čarodějovi, který to kvůli svému smíšenému původu má v životě velmi těžké. Druhého Harryho Pottera neočekávejte, tato kniha se nese v odlišném duchu. Hlavnímu hrdinovi je těžké nefandit, obzvlášť protože mu ostatní často házejí klacky pod nohy (nebo hůř).

Kniha nepostrádá napětí a díky jednoduchému stylu psaní (chvílemi možná až moc jednoduchému) se čte jedním dechem. Na Netflixu v roce 2022 uveřejnili seriálovou adaptaci, ale zrušili ji po první sérii a románu se kvalitativně nevyrovná, byť se v ní silné okamžiky najdou.

Neslyšno (Richelle Mead)

Richelle Mead je jednou z mých oblíbených autorek. Zpravidla píše vícedílné série, ale Neslyšno je samostatný román. Proto pokud byste se chtěli s tvorbou Richelle Mead seznámit, ale na čtení nemáte příliš mnoho času, Neslyšno je dobrá varianta. Jde o příběh zasazený do asijského prostředí, díky čemuž působí příjemně exoticky a zaujme nám méně známým způsobem života.

Dalším lákadlem je ústřední záhada, kterou se hlavní hrdinka Fej snaží rozlousknout a vy společně s ní. Ačkoliv kniha má pár hluchých míst, jako celek zvládne zabavit, byť autorka už má na kontě i napínavější a čtivější příběhy s výraznějšími postavami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz