Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 5 Young Adult sci-fi románů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gianluca / Pixabay

Young Adult sci-fi využívá příběhové prvky, které známe a milujeme: putování vesmírem, cestování časem, budoucí společnosti… A dává prostor mladým hrdinům, kteří se s tímto vším potýkají!

Článek

Dárce (Lois Lowry)

  • série: první díl série Dárce

Ke knize mě dovedl film, který není ani zdaleka tak vydařený. Základní myšlenka příběhu - jak se žije ve společnosti, která se dobrovolně vzdala většiny svých práv a emocí - je mrazivá sama o sobě a Lowry ji navíc zpracovala tak, že utkví v paměti.

Hlavní hrdina Jonas je sice malý kluk, ale román dokáže oslovit i dospělé čtenáře. Pozice a mládí Jonase jsou pro rozvoj děje důležité, protože jeho očima poznáváme okolí a pomalu zjišťujeme, že v tomto světě budoucnosti je něco zatraceně prohnilého.

Pátá vlna (Rick Yancey)

  • série: první díl série Pátá vlna

První díl dystopické sci-fi ságy, v níž Země čelí několika vlnám útoků mimozemšťanů. A jedna z nejlepších YA knih, kterou jsem kdy četla. Kniha vás již na začátku uvrhne do nefalšované deprese. Hlavní hrdinka je sice mladá, ale nejde o žádnou hlupačku. Ani nesmí být, pokud chce přežít ve světě, kde vám každý může usilovat o život. Doporučuji k přečtení! Film se bohužel ani zdaleka tolik nevyvedl, jak tomu často bývá.

Diabolik (S. J. Kincaid)

  • série: první díl série Diabolik

Co přesně dělá z někoho člověka? Diabolik na tuto a více otázek poskytuje odpověď. V hlavní roli vystupuje neobvyklá hrdinka, diabolik Nemesis, stvoření zdánlivě bez citů, zrozené k tomu, aby zabíjelo a ochraňovalo. Specifické myšlení hlavní postavy knize dodává šmrnc, protože není lehké odhadnout, jak se Nemesis zachová příště.

Přidejte k tomu napínavý příběh a fascinující svět vesmírného Impéria, v němž je smrt takřka na denním pořádku a dostanete nápadité dílo, které dokáže zaujmout bez ohledu na věk čtenáře. V rámci YA sci-fi Diabolik představuje závan svěžího vzduchu a já jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.

Škoda jen, že druhý díl Krvavé Impérium se svému předchůdci nevyrovná, byť kvalitativní propad není tak výrazný jako u jiných sérií.

Tisíc kousků tebe (Claudia Gray)

  • série: první díl série Ohnivák

Tisíc kousků tebe je dalším důkazem, že YA sci-fi zvládá vyprodukovat nejeden originální kousek. Hlavní hrdinka Marguerite pronásleduje vraha svého otce a díky přístroji Ohnivák dokáže vstupovat do těl jiných Marguerite v odlišných dimenzích. Jednou se tak například ocitne v carském Rusku, jindy ve futuristickém Londýně…

Díky pestrosti předkládaných prostředí se čtenář nikdy nenudí, protože není jasné, kam Marguerite pocestuje příště a co se jí stane. Kniha nejenom zabaví, ale také přiměje k zamyšlení nad tím, jak by se náš život a osobnost změnily, kdybychom vyrůstali za jiných okolností, v úplně odlišném světě. Marguerite na tuto otázku dostane odpověď a je radost ji objevovat společně s ní.

Hrdinové jsou sympatičtí, nepřekvapivě prim hraje Marguerite, jíž je snadné držet palce, aby uspěla a pomstila svého otce. Protože jde o Young Adult, nesmí chybět romantika, ale Claudia Gray ji podává organicky, takže rozvíjejícímu se poutu mezi hrdiny jde uvěřit.

Tisíc kousků tebe je prostě a jednoduše podařený román, který stojí za přečtení, ať už jste stejně staří jako hlavní hrdinka anebo dávno dospělí. Na závěr dodám, že i další dva díly - Deset tisíc nebí nad tebouMilion světů s tebou - si udržují obdobně vysokou kvalitu, díky čemuž si série Ohnivák zaslouží pozornost jako celek.

Cinder (Marissa Meyer)

  • série: první díl série Měsíční kroniky

Mám ráda převyprávění pohádek, zejména pokud opravdu zvládnou nabídnout zbrusu nové pojetí dobře známého příběhu. Cinder se to povedlo a já jsem si knihu nesmírně užila.

Zasazení do sci-fi světa je poutavé a Cinder samotná je sympatická hrdinka, která sice neměla lehký život, ale nevzdává se ani tváří v tvář překážkám. Kniha je dojemná, inteligentní, občas vtipná a navnadila mě k přečtení dalších románů ze stejného světa. Cinder jsem si jednoduše vychutnala a mohu román doporučit i dalším čtenářům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz