Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 6 cizojazyčných knih pro fanoušky Star Treku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefan Cosma / Unsplash

Star Trek dodnes zaujímá pozici jedné z nejoblíbenějších sci-fi sérií všech dob. Pokud vám nevadí číst v angličtině, narazila jsem na více zajímavých knih, které by si trekkeři neměli nechat ujít.

Článek

I Am Spock (Leonard Nimoy)

Už dlouhá léta jsem fanynka Star Treku a Spock je mou nejoblíbenější postavou. Leonard Nimoy, jeho nejslavnější a první představitel, se v knize ohlíží za svým životem, píše, jak se na něm odrazila právě role Spocka ve Star Treku a jak ke své ikonické postavě přistupoval.

Jde o jedinečný náhled do uvažování a života jednoho jedinečného člověka, navíc doplněné zákulisními fotografiemi. Nimoy v této knize dokazuje, že byl stejně dobrý spisovatel jako herec (psal i sbírky poezie) a po jejím přečtení se již na Spocka nebudete dívat stejnýma očima.

Star Trek: Into Darkness (Alan Dean Foster)

Vím, že na film Star Trek: Do temnoty (2013) spousta pravověrných trekkerů nadávala, ale já jsem si ho vychutnala a knižní adaptace mě bavila stejně jako film. Nechybí v ní humorné, akční a dojemné okamžiky.

Samozřejmě, pokud jste předtím zhlédli film, dějové zvraty vás nepřekvapí, ale Alan Dean Foster je naštěstí natolik zkušený a nadaný spisovatel, aby kniha dokázala zabavit i navzdory tomu. Znovu tak dokazuje, že knižní verze dříve natočeného filmu nerovná se nutně propadák. Pokud jste fanoušky Star Treku anebo se vám film líbil, románové zpracování mohu doporučit.

Star Trek: Yesterday's Son (A.C. Crispin)

Tak tohle se povedlo! Romány ze světa Star Treku mě baví, ale musí být vydařené a ideálně mít návaznost na odvysílané epizody/filmy. Syn včerejška, jak bych název přeložila, splňuje obě podmínky. Hodně se věnuje mé oblíbené postavě - Spockovi - a jeho rodinným vztahům.

Kniha zdatně kombinuje akci, emoce, humor a nechybí jí ani to, co činilo původní Star Trek Star Trekem - nenásilně předložená úvaha nad tím, kde přesně leží hranice mezi dobrem a zlem, mezi tím, co je správné udělat a co je jednoduché udělat. Stejně tak se povedlo i pokračování Time for Yesterday, takže dilogii vřele doporučuji.

Beam Me Up, Scotty (James Doohan)

Ačkoliv ve Star Treku neměl nikdy hlavní roli a v původním seriálu se kolem něj ve větší míře točí jediná epizoda, představitel Montgomeryho ‚Scottyho‘ Scotta, James Doohan, byl sympaťák. A pokud se vám podaří jeho knihu dostat do rukou, nebudete litovat.

Doohan zachycuje svůj život od počátků až po vznik Star Treku a jeho další hereckou práci. Otevřeně hovoří o zákulisních pletichách a konfliktech během natáčení. Fanoušky válečného čtiva zaujme jeho povídání o bojích v Normandii během druhé světové války, kterých se zúčastnil a přežil je takřka zázrakem.

Beam Me Up, Scotty je k dostání jen obtížně (knihu jsem objednala ze zahraničí a levná nebyla), ale jde o poutavou autobiografii od začátku do konce, která za to stojí.

Star Trek: Sarek (A.C. Crispin)

U A.C. Crispin ještě chvíli zůstanu. Kromě Spocka je mým oblíbeným hrdinou i jeho otec Sarek, byť jsme ho v seriálech a filmech neviděli tak často. Kniha se věnuje Sarekově diplomatické práci i jeho vztahu s lidskou manželkou Amandou a zvládla mě dojmout i napnout. Sázky jsou vysoké, neboť nepřátelé Federace znovu vystrkují růžky a Sarek a Spock musí překonat své neshody, jestli chtějí situaci zvládnout… anebo také ne.

Číst o Vulkáncích je radost, protože jde o patřičně komplikovanou rasu, jejíž rozpor mezi emocemi a logikou se dobře přetváří v příběhový konflikt. Stejně jako výše zmíněnou sérii, i knihu Sarek jsem si vychutnala a doporučuji. Mrzí mě pouze to, že A.C. Crispin už nic dalšího nenapíše, neboť tato autorka zemřela v roce 2013.

Night of the Living Trekkies (Kevin David Anderson)

Night of the Living Trekkies je jednoznačně nejbizarnější kniha v tomto článku a neprávem opomíjený klenot. Na festivalu fanoušků Star Treku vypukne zombie apokalypsa a hlavní hrdina Jim Pike, který pracuje jako manažer hotelu, kde con probíhá, se musí se skupinou dalších přeživších probojovat ven, přičemž jedna z nich je oblečená jako princezna Leia… ano, v onom ikonickém zlatém prádýlku.

Tady se nedá mluvit o ničem jiném než ztřeštěnosti, která sází jednu nečekanou scénu za druhou, rýpne si do Star Treku i Hvězdných válek (opakovaně) a zároveň dokáže napnout, protože není jasné, kterou postavu kniha odpraví příště (a že jich není málo). Nelze nedoporučit, tohle je tak šílené, až je to neodolatelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz