Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 6 thrillerů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kalhh / Pixabay

Thriller dokáže mnoho věcí. Napnout. Vyděsit. Znejistit. Aspoň pokud se povede. Tehdy na něj dlouho nezapomenete. Všechny níže zmíněné romány patří k tomu lepšímu, co v thrillerovém žánru vyšlo.

Článek

Game (Anders de la Motte)

  • série: první díl série Henrik Pettersson

Tato kniha představuje ideální četbu pro všechny paranoiky a lidi, kterým se jen obtížně žije v dnešní společnosti plné sdílení informací a kamer. Hlavní hrdina Henrik, což je nezodpovědný floutek, se zapojí do nebezpečné hry.

Jeho sestra, která je povahově Henrikovým pravým opakem, se do ní nevědomky zaplete taktéž. Kniha je psaná čtivým a zároveň úsporným stylem, ze kterého vás, stejně jako z pochmurného příběhu, dost možná zamrazí.

Dlouhý pochod (Stephen King)

Stephen King psát umí, a Dlouhý pochod patří k jeho nejvydařenějším dílům, která jsem přečetla. Paradoxně ho King vydal pod „temným pseudonymem“ Richard Bachman, ale je to jedna z nejlepších kingovek, která se ke mně dostala. :)

Kniha působí silně znepokojivým dojmem, neboť pracuje s nápadem, který by se snadno mohl stát skutečností i v současném světě. Točí se kolem soutěže Dlouhý pochod, jejíž účastníci se nesmí po celou dobu zastavit ani příliš zpomalit. Pokud se tak stane, zemřou.

Román je strhující, neboť není jasné, kdo bude žít a kdo zemře, popřípadě za jakých okolností se tak stane. Hezky vám z příběhu nebude, neboť nejenom hrdinům hrozí neustálá smrt, ale také se Dlouhý pochod noří do mysli hlavní postavy a zobrazuje její postupný psychický rozpad. Něco jako šťastný konec proto v tomto případě neočekávejte. Jestli chcete útlou, ale zároveň nezapomenutelnou knihu, Dlouhý pochod mohu jedině doporučit.

Famous (Blake Crouch)

Román Famous, který bohužel česky nevyšel, je hlubokým ponorem do světa slávy a nezdravých ambicí, které hlavního hrdinu doženou k nehezkým činům. Bez zbytečných spoilerů prozradím, že jde o intenzivní čtivo, které zanechá silný dojem a přiměje k zamyšlení nad tím, jak byste se v podobné situaci zachovali vy.

Lance, protagonista románu, je zrůda v lidské kůži, což možná každému nesedne… ale na druhou stranu, kdo kdy řekl, že knihy musejí vyprávět pouze o milých a laskavých hrdinech? Blake Crouch si to rozhodně nemyslí a vytvořil díky tomu zábavně cynický román z prostředí herců, který mohu doporučit všem čtenářům, jimž nevadí louskat knihy v angličtině.

Městečko Pines (Blake Crouch)

  • série: první kniha série Městečko Wayward Pines

U Blakea Crouche ještě na okamžik zůstaneme. Městečko Pines je atmosférické a strhující čtivo, jaké se stále málokdy vidí. Román úspěšně klame tělem, ze začátku se tváří jako detektivka, ale postupem času se do něj dostává stále více prvků sci-fi koketujícího s hororem.

Městečko Pines sází na příběhové zvraty i dobře prokreslenou psychologii postav, přičemž obojího čtenáři obdrží vrchovatě. Knihu jsem četla takřka na jeden zátah během dlouhé cesty vlakem a po jejím dočtení jsem měla problém se znovu přeladit na skutečný svět, tak silný dojem ve mně zanechala.

Nesvá (E. Lockhart)

Nesvá je románem, v jehož případě chvílemi nebudete vědět, co si o něm máte myslet, ale stejně vás bude bavit hltat jednu stránku za druhou. Kniha dokáže překvapit, strhne hned na začátku a postupně čtenáře vtahuje hlouběji a hlouběji do svých sítí.

Hlavní hrdinka Jule, která mění svou identitu podle toho, jak se jí to zrovna hodí, mě zaujala a bylo zábavné její dráhu sledovat. Nejde o oddechové čtivo, neboť román v sobě ukrývá spoustu nápověd a indicií, které při nepozorném čtení nerozlousknete, ale Nesvá za tu vynaloženou pozornost rozhodně stojí.

Neplakej (Mary Kubica)

Svým způsobem jsou si NesváNeplakej podobné. V obou případech jde o napínavé, čtivé dílo s nejednoznačnými postavami, které nejsou tím, kým byste očekávali. Neplakej sázky ještě navyšuje díky tomu, že do příběhu vtahuje více hrdinů, kteří jsou v tom zdánlivě nevinně… anebo možná také ne. Jednoduše se jedná o komplexní thriller, jehož dějové zákruty a tajemství je fascinující snažit se rozlousknout.

Román Neplakej mě díky záhadnosti i perspektivě více postav strhnul, a vychutnala jsem si ho od první stránky do poslední. Jde o kvalitní dílo, které byste si neměli nechat ujít, zejména pokud nad romány rádi přemýšlíte i se bavíte zároveň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz