Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: Urban fantasy romány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Almos Bechtold / Unsplash

Urban či městská fantasy zavádí čtenáře do světa, který je nám povědomý, leč zároveň prodchnutý magií. Jde o dobrou alternativu pro všechny, kteří neholdují epickým fantasy. Přináším vám rovnou 6 tipů na dobrou četbu.

Článek

Armagedon ve slevě (Seanan McGuire)

  • série: první díl série InCryptid

Okouzlující urban fantasy rozvíjí propracovanou a zajímavou mytologii. Přičtěte k tomu atraktivní městské prostředí, sympatickou hrdinku, svižný příběh a dostanete ideální fantasy oddechovku.

Magie pro každého (Jiří Pavlovský)

  • série: první díl série Kladivo na čaroděje

Opětovné přečtení prvního dílu velkolepé české urban fantasy série, jejíž hlavní hrdinové mají do stoprocentních klaďasů daleko. Ani nemůžeme čekat nic jiného, když je mezi nimi mlátička, nekrofil a alkoholička. Pavlovský nemohl sérii odstartovat lépe, jeho zahájení je svižné, akční a vtipné. Co víc si přát? Napoprvé mi román příliš nesedl, napodruhé už jsem se bavila mnohem víc.

Temnější tvář magie (V. E. Schwab)

  • série: první díl série Temnější tvář magie

Pokud máte rádi Londýn, tuto knihu byste si neměli nechat ujít. Najdete v ní hned několik alternativních Londýnů, přičemž v jednom z nich například existuje magie. Autorka předkládá propracovaný svět, který je radost objevovat po boku dvou hlavních hrdinů, zlodějky Lily a mága Kella.

Líbily se mi přestřelky mezi ústředními postavami a jejich vzájemná chemie. Kniha odsýpá a v nejednom případě dokáže překvapit. Jednoduše jí nemám co vytknout a Temnější tvář magie doporučuji k přečtení.

Podsvětí - Artefakt (Kristina Hlaváčková)

  • série: první díl série Sam Barnetová

Z Londýna do Prahy, i tak by se dal popsat přechod od předchozí knihy k této. Nevím, jak vás, ale mě baví romány zasazené do českého prostředí, protože to knize propůjčuje přidanou hodnotu. Kristina Hlaváčková nabízí příběh o dívce, která se ocitne v nejednom nebezpečí a musí bojovat o svůj život.

Kniha zdařile spojuje magické s všedním, neboť v Praze se dle autorky nachází utajený svět, který je mnohem kouzelnější, než by se mohlo zdát. Podsvětí – Artefakt má díky tomu silnou atmosféru. Ačkoliv je hlavní hrdinka Sam mladá, navzdory tomu nejde o čtení pouze pro dospívající, nýbrž o román, který si vychutnají i dospělí.

Drake (Peter McLean)

  • série: první díl série Spálený muž

Mé oblíbené město Londýn, démoni, magie, nebezpečí, co víc by si člověk mohl přát? No dobře, trošku to rozepíšu. Drake je čtivý, napínavý a především drsný román, který znovu dokazuje, že fantasy rozhodně není jenom o pohádkách.

Autorovi se daří vzbudit dojem, že postavám jde o vše, v nejednom případě tedy i o krk. Díky tomu se kniha čte rychle a zajímá vás, jak Don Drake, nájemný vrah a vyvolávač démonů v jedné osobě, vybruslí ze všech problémů, do nichž se zamotal. Bez zbytečných spoilerů prozradím, že jednoduché to mít nebude.

Drake je jednou z nejpovedenějších fantasy knih, které jsem na toto téma přečetla a díky sarkastickému smyslu pro humor, kterého román nabídne velké množství, jsem se u něj pobavila královsky. Doporučuji!

Z kouře a kamene (Alžběta Bílková)

Autorku znám už delší dobu, ještě z jejích blogových dnů, takže jsem si její knižní prvotinu nemohla nechat ujít. Líbí se mi na ní, že vytváří svébytný svět a poutavé postavy, takže kniha ani na okamžik nenudí.

Navíc hlavní hrdinka Carys je překvapivě sympatická a na rozdíl od mnoha protagonistek fantasy pro mladé čtenáře nepůsobí jako ufňukaná princeznička. A to se s ní život zrovna dvakrát nemazlí. Za mě rozhodně ano, takto to má být. Jestli si chcete přečíst neobvyklou českou fantasy, knihu mohu doporučit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz