Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tipy knihovnice: 8 fantasy povídkových sbírek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Databazeknih.cz

Fantasy povídkových sbírek vychází mnoho. Některé dávají prostor jedinému autorovi, jiná obsahují díla více spisovatelů. Které z nich stojí za přečtení? Na své si přijdou milovníci magie i zaklínačů.

Článek

Kouř a zrcadla (Neil Gaiman)

Kvalita povídek je nevyvážená, některé jsou výborné, jiné mi příliš nesedly, Gaimanova poezie šla mimo mě úplně (možná je to překladem), ale těch pár skvostů, které se v knížce našly, by byla velká škoda opomenout. Nejvíc na mě zapůsobily tyto příběhy: Jezírko se zlatými rybkami a jiné příběhy (nostalgická vzpomínka na starý Hollywood, jehož časy dávno odvál vítr), Hledám dívku (o dívce, které je stále devatenáct… a nikdy s vámi nezůstane), Můžeme to pro vás zařídit ve velkém (konec lidstva trochu jinak aneb dejte si zatracený pozor na to, co si přejete) a Sníh, zrcadlo, jablka (můžu vám zaručit, že po přečtení této vynikající povídky se na pohádku o Sněhurce už nikdy nebudete dívat stejnýma očima). Gaimanova fantazie je bezbřehá a v této povídkové sbírce to znovu dokazuje.

Poslední přání (Andrzej Sapkowski)

  • série: první díl série Zaklínač

V povídkách je Sapkowski génius a zaklínač Geralt je jeho nejlepším hrdinou. Na sbírce se mi především zamlouvalo, jak Sapkowski dokáže vzít zavedený pohádkový příběh a obrátit ho vzhůru nohama, tak aby to bylo vtipné a inteligentní zároveň. Nemám žádných výtek a všem doporučuji k přečtení!

Příliš dlouhá swingers party (František Kotleta)

  • série: první díl série Tomáš Kosek

To správné čtivo pro všechny slušně vychované mládence a dívky. Sbírka povídek se stejnými hrdiny, jíž vévodí sex, humor, sex, akce… a sex. Slabší momenty se najdou, ale jako celek je tahle party víc než podařená a ubíhá vpřed jako o závod.

Předběžné varování (Neil Gaiman)

Můj oblíbenec Neil Gaiman dokazuje, že stále umí. Kromě podivných pokusů o poezii kniha obsahuje řadu dobrých, několik výborných a jen málo horších povídek. Mými favority se staly následující příběhy: Případ smrti a medu (Sherlock Holmes trochu jinak) a Bezčasí (ze světa seriálu Doctor Who, v hlavní roli Jedenáctý Doktor a Amy). Z Gaimanových sbírek stále mou nejoblíbenější zůstává Kouř a zrcadla, nicméně díky jeho bohaté představivosti stojí i tato za přečtení.

Klenoty české fantasy (kolektiv autorů)

Výborná sbírka, které nelze nic vytknout! Vysoká úroveň vybraných povídek a navíc obálka, na kterou je radost pohledět. Kéž by takhle vypadaly všechny antologie. Jen jediný příběh mi vyloženě nesedl, jinak se mi většina líbila a některé mě nadchly - především Noční lovy od Petry Neomillnerové, Mé rty budou toužit po krvi Vilmy Kadlečkové, Eskorta Jiřího Pavlovského, Těžký život sférozpytce od Martiny D. Antonínové a Idol Františka Kotlety.

Společenstvo Pevnosti (eds. Martin Fajkus, Tomáš Němec)

Sbírka kvalitních fantasy povídek stojí za přečtení díky kvalitě zahrnutých příběhů i překrásné obálce. Osobně jsem si nejvíce vychutnala povídky Trpasličí čest (Martina D. Antonínová), Mickey Mouse in memoriam (Jiří Pavlovský), V předvečer prvního května (Dušan Fabian) a Bedna (Štěpán Kopřiva), ale celá sbírka si udržuje vysokou úroveň.

Zaklínačka Lota (Petra Neomillnerová)

  • série: první díl série Zaklínačka Lota

Moje oblíbená autorka a další výborná ženská hrdinka v knize, která nešetří značně černým humorem ani násilím, ale vyznívá přinejlepším hořkosladce. Jde o sbírku povídek představující Lotu v různých životních obdobích, od útlého mládí až do dospělosti. Kvalita jednotlivých příběhů se pochopitelně liší, ale všechny si udržují vysokou úroveň. Mým absolutním favoritem se pak stala povídka Noční lovy, v níž se setkáváme s třináctiletou Lotou (viz Klenoty české fantasy).

Legendy: Prokleté knihovny (ed. Michael Bronec)

Svými rozměry i kvalitou vskutku úctyhodné dílo, které zahrnuje povídky od těch nejznámějších českých fantasy spisovatelů i nadějných nováčků (přičemž první kategorie převládá). Knihou byste mohli vzhledem k její váze s přehledem někoho umlátit, ale lépe uděláte, když se do ní začtete – především v případě, že zbožňujete knihovny stejně jako já (ne nadarmo v jedné pracuji :). Nejvíc mě zaujaly následující povídky: Mr. Icy (Martina D. Antonínová) a Sestřičko naše, kde jsi? (Jan Dobiáš).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz